LocalSocial

Dezvoltare anemică! Decalajul economic dintre Vaslui și celelalte județe din Moldova se adâncește

de Dănuț CIOBANU 

Comisia Națională de Prognoză a publicat în luna ianuarie 2023 proiecția economică pentru următorii ani. Județul Vaslui va avea la sfârșitul acestui an cel mai mic PIB din Regiunea Nord-Est. Dacă ne raportăm la județul Botoșani, care mulți ani a fost încadrat între cele mai sărace județe din Moldova, diferența economică va crește constant. Previziunile arată că în anul 2026 PIB-ul județului Botoșani va fi mai mare decât al județului Vaslui cu 2,4 miliarde de lei.

În cursul lunii ianuarie 2023, Comisia Națională de Prognoză a publicat „Proiecţia principalilor indicatori  economico – sociali în PROFIL TERITORIAL 2022 – 2026”. La capitolul creștere economică, perspectivele de dezvoltare pentru județul Vaslui sunt modeste.

La finalul acestui an, valoarea produsului intern brut al Vasluiului va fi de 13,4 miliarde de lei, prețuri curente.

Celelalte județe din Regiunea Nord-Est vor avea următoarele valore ale PIB-ului la finalul anului acesta: Bacău –  29,9 miliarde de lei; Botoșani – 15,3 miliarde de lei; Iași – 53,2 miliarde de lei; Neamț – 21,4 miliarde de lei; Suceava – 28,6 miliarde de lei.

Prognozele economice pentru următorii ani indică o creștere a PIB-ului pentru județul Vaslui în 2026 la valoarea de 17,2 miliarde de lei. Dacă ne raportăm la județul Botoșani, care mulți ani a fost încadrat între cele mai sărace județe din Moldova alături de Vaslui, PIB-ul va fi de 19,6 miliarde de lei.

Practic, diferența economică prognozată între cele două județe la sfârșitul acestui an va fi de 1,9 miliarde de lei, în timp ce la finalul anului 2026 previziunile arată că PIB-ul județului Botoșani va fi mai mare decât al județului Vaslui cu 2,4 miliarde de lei.

Referindu-se la valoarea PIB-ului, Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui, a spus că noțiunea de PIB nu este înțeleasă corect.

„La noi se discută de PIB! Ce înseamnă PIB-ul? Acesta înseamnă practic producție industrială, nu consum. La ora actuală, toți care pronunță cuvântul PIB, toți nu văd decât consum, importuri și așa mai departe. Dar producție efectivă, plus valoare!? Nu vedem absolut nicio strategie, nicio gândire la niciun nivel de autorități ale noastre. Vedem că se închid firme, vedem că se micșorează locurile de muncă, ceea ce înseamnă probleme care ar trebui să dea de gândit”, a explicat Ovidiu Copacinschi.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button