Home » National » Cantitatea de plastic care ajunge în oceane s-ar putea tripla până în 2040

Cantitatea de plastic care ajunge în oceane s-ar putea tripla până în 2040

Institutul 5 Gyres, o organizație americană care militează pentru reducerea poluării cu plastic, a realizat un studiu în urma căruia a constatat că circa 171 de mii de miliarde de particule de plastic pluteau în mările și oceanele lumii, la nivelul anului 2019.

În demersul lor, cercetătorii au analizat date privind poluarea cu plastic culese de la 11 mii de stații de monitorizare, din șase regiuni marine majore. Datele acoperă intervalul 1979 – 2019. Pe baza concluziilor și a ritmului de creștere a particulelor de plastic, au prognozat că volumul acesta ar putea crește de 2,6 ori din prezent și până în 2040, dacă nu vor fi introduse politici globale obligatorii privind protecția apelor.

Microplasticele sunt dăunătoare pentru oceane, acestea contaminând apa și amenințând animalele marine, care confundă plasticul cu hrana, explică Reuters.

ONU a început negocieri în vederea semnării unui acord privind limitarea poluării cu plastic în noiembrie 2022 în Uruguay, cu scopul de a formula un tratat obligatoriu din punct de vedere legal până la sfârşitul anului viitor.

Organizaţia ecologistă Greenpeace consideră că în absenţa unui tratat global puternic, producţia de plastic ar putea să se dubleze în următorii 10-15 ani şi să se tripleze până în 2050.

Un tratat internaţional separat a fost semnat duminica trecută pentru a contribui la protejarea biodiversităţii din apele internaţionale.

Sursă: Reuters

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*