National

Alimentele s-au scumpit în februarie cu aproape +2%

Creșterea medie a prețurilor a urcat din nou, până la +15,5%, în luna februarie, în România, după ce în ianuarie scăzuse spre 15%. Acest lucru s-a produs din cauza scumpirii alimentelor, în special a cartofilor și a legumelor, un fenomen sezonier care nu este neobișnuit în februarie. Totuși, alimentele sunt, pe total, mai scumpe cu +22,3% în acest moment, față de acum un an.

Astfel, cele mai importante scumpiri alimentare din ultima lună au fost următoarele:

  • Legume +6,3% (+23%, în ultimul an)
  • Cartofi +4,6% (+35%, în ultimul an)
  • Fructe +4,9% (+16%, în ultimul an)
  • Pâine +1% (+23%, în ultimul an)
  • Carne +1% (+17%, în ultimul an)

În luna februarie, prețurile mărfurilor nealimentare au crescut cu doar +0,45% (+12,7% în ultimul an), datorită unei scăderi marginale, de aproximativ -1%, a tarifelor la energie electrică și termică.

Tarifele pentru servicii au crescut și ele în februarie cu +0,7% (+10%, în ultimul an), influențate în special de o ieftinire sezonieră a biletelor de avion (-13%, dar +17% în ultimul an).

 

Sursa: Comunicat INSSE

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button