Întrevederea prim-ministrului României, Nicolae-Ionel Ciucă, cu președintele Parlamentului Republicii Letonia, Edvards Smiltēns
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut astăzi, 20 martie 2023, o întrevedere cu președintele Parlamentului Republicii Letonia, Edvards Smiltēns, și parlamentari letoni aflați în vizită la București.
Ambele părți au apreciat calitatea cooperării româno-letone la nivelul UE, NATO și al formatelor precum Inițiativa celor Trei Mări și B9. În acest context, a fost accentuată importanța intensificării acesteia, în contextul provocărilor determinate de războiul Rusiei în Ucraina și necesitatea consolidării acțiunii comune europene și euroatlantice.
În plan bilateral, a fost exprimat angajamentul activ pentru impulsionarea relațiilor bilaterale, inclusiv prin extinderea cooperării economice și sectoriale. Președintele Smiltēns a mulțumit pentru contribuția României la securitatea Flancului Estic al NATO, inclusiv prin participarea la misiuni de Poliție Aeriană Întărită destinate tuturor celor trei țări baltice. Premierul României a subliniat demersurile în curs pentru deschiderea cât mai curând a Ambasadei României la Riga, factor important în dinamizarea relației bilaterale.
Totodată, schimbul de opinii dintre oficiali a evidențiat similaritatea de poziții în ceea ce privește situația de securitate din Est, în contextul efectelor multidimensionale ale războiului din Ucraina. A fost subliniată importanța asigurării sprijinului politic și financiar pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova.
Dezbaterile au fost și un prilej pentru un schimb de idei pe marginea priorităților pentru Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări, care va fi găzduit la București în toamna acestui an.
În cursul discuțiilor, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a mulțumit pentru susținerea constantă a Letoniei în favoarea finalizării procesului de aderare a României la Spațiul Schengen. Premierul a arătat că aderarea la Schengen în cel mai scurt timp posibil rămâne un obiectiv primordial la București și, de aceea, este necesară menținerea sprijinului politic din partea statelor membre care deja au recunoscut calitatea contribuției României la protejarea frontierelor externe ale Uniunii.