de Dănuț CIOBANU
La Spitalul Județean de Urgență Vaslui este în derulare proiectul de extindere a UPU. Din cauza crizelor din ultimii ani (pandemia de coronavirus, războiul din Ucraina etc.) finanțările din cadrul investiției trebuie revizuite. Astfel, la capitolul dotare cu echipamente medicale suma alocată crește la 2,5 milioane de lei. beneficiarii proiectului sunt cei 56.000 de pacienți care trec, în medie, în fiecare an pe la UPU Vaslui.
În luna noiembrie 2021 a fost lansată procedura de achiziție a lucrărilor de construcție pentru realizarea proiectului „Extindere Unitate de Primiri Urgențe și Realizare Heliport”. Investiția este finanțată prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Procedura a fost finalizată în data de 11 martie 2022 prin semnarea contractului de lucrări cu SC PAVMIR AGRO SRL Galați.
Având în vedere oferta depusă de antreprenorul câștigător, este necesară redistribuirea sumelor pe liniile de deviz în concordanță cu aceasta, fără ca valoarea estimată totală a achiziției să fie depășită.
Prin urmare, suma alocată pentru achiziționarea de echipamente medicale necesare asigurării unui grad superior de asistență şi tratament medical pentru toate cabinetele de specialitate a fost majorată la 2.520.890.80 le, fără TVA. Valoarea investiției este de 27 milioane de lei cu tot cu dotări.
„Prin implementarea proiectului, se propune extinderea funcțională a spațiilor actuale ale UPU- SMURD Vaslui și adecvarea acestora la normele legale actuale. Acest lucru va conduce la reducerea timpului de așteptare a pacienților, reducerea aglomerării în saloane, creșterea confortului pacienților, îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru personalul medical și, în final, la creșterea calității actului medical”, a spus Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.
Principalii beneficiari ai proiectului sunt cei 56.000 de pacienți care trec, în medie, în fiecare an pe la UPU Vaslui. Printre beneficiari se mai numără și cele 101 persoane care lucrează la UPU, precum și paramedicii care muncesc pe autospecialele de terapie intensivă.
La finalizarea investițiilor, cadrele medicale din cadrul UPU vor avea condiții adecvate de muncă. Este vorba despre asigurarea unor circuite funcționale pentru dirijarea pacienților; supravegherea eficace a pacienților printr-un spațiu deschis de triaj; îmbunătățirea dotării cu aparatură medicală pentru diagnosticarea rapidă a pacienților, precum și asigurarea transferului cu maxima rapiditate a pacienților care necesită transport aerian de urgență către alte unități spitalicești.
Nu în ultimul rând, cei 170 de aparținători ai pacienților care se prezintă, în medie, zilnic la UPU au nevoie de spații adecvate de așteptare pentru reducerea stresului cauzat de timpul prelungit de așteptare, precum și asigurarea unor condiții optime pentru a primi servicii suport de consiliere și sprijin.