Conferința internațională „Common Challenges and New Perspectives in Fighting Trafficking in Persons”
Guvernul României, prin Departamentul pentru Responsabilitate Socială Comunitară și Grupuri Vulnerabile, Senatul României și Fundația International Justice Mission au organizat conferința internațională „Common challenges and new perspectives in fighting trafficking in persons”. În cadrul conferinței au fost analizate provocările și măsurile specifice luate la nivel european pentru combaterea riscurilor legate de traficul de persoane transfrontalier și național, precum și în rândul persoanelor strămutate din Ucraina.
Reuniunea la nivel înalt desfășurată la București a construit o platformă de dialog și colaborare între instituțiile românești, cele europene și reprezentanți ai societății civile, reuniți în jurul unui obiectiv comun: combaterea traficului de persoane transfrontalier și găsirea de soluții pentru incriminarea cererii și combaterea traficului de persoane facilitat de tehnologie.
În contextul în care Comisia Europeană pregătește o nouă Directivă privind lupta împotriva traficului de persoane, Conferința și-a propus să identifice opțiuni reale și aplicate privind:
1.Reglementarea și întărirea mecanismelor de identificare, responsabilizare și incriminare a clienților care consumă serviciile victimelor traficului de persoane,
2. Reglementarea și intervenția în situațiile de recrutare și exploatare a victimelor în mediul online,
3. Prevenirea și combaterea traficului de persoane în contextul crizei refugiaților din Ucraina.
- “Este imperios să ne păstrăm angajamentul ferm de a lupta împotriva acestui flagel și de a avea capacitatea, disponibilitatea și curajul de a aborda această problemă pe toate cele trei paliere: prevenție, combatere și protecție a victimelor”, a declarat domnul Nicolae-Ionel Ciucă, premierul României.
- ”Nu cred că a existat un moment mai clar și mai puternic pentru România ca acesta – de asumare a angajamentului la cel mai înalt nivel al Executivului pentru combaterea traficului de persoane. Coordonarea luptei anti-trafic se află la nivelul Cancelariei Prim-ministrului de mai bine de doi ani, iar rezultatele sunt tangibile: avem un nou mecanism de identificare și referire a victimelor, avem camere de ascultare pentru copiii victime în toată țara, secție dedicată de procurori pentru cazuri de trafic de persoane și cel mai performant sistem de criminalistică informatică la nivelul Poliției Române”, a declarat Mădălina Turza, consilier de stat, coordonator național anti-trafic.
- „Traficul de persoane se regăsește în toate societățile moderne, fie că vorbim de România sau de alte state occidentale. De aceea, opțiunea de a ne coordona eforturile este singurul scenariu care ne face mai puternici, mai curajoși, mai informați și uniți, pentru ca rețelele de trafic de persoane să devină ele cele vulnerabile. Singur, niciun guvern nu poate face față traficului de persoane. Cu toții avem o responsabilitate în acest sens”, a declarat Alina Ștefania Gorghiu, președinta Senatului României.
- “România are exemple bune în combaterea traficului de persoane, atât la nivel național cât și transfrontalier în Europa. Echipa International Justice Mission lucrează îndeaproape cu autoritățile române pentru a detecta victime ale traficului de persoane, pentru a le sprijini și asista în timpul proceselor. De asemenea, lucrăm cu autoritățile pentru a-i aduce pe traficanți în fața justiției și pentru a oferi victimelor asistență de foarte bună calitate pentru vindecare și recuperare. Știm că autoritățile române sunt mai mult decât angajate în acest efort și suntem cu toții hotărâți să le susținem. Dar avem nevoie de un efort susținut de cooperare și coordonare între țările din Europa. Dacă vrem să vedem o scădere solidă a prevalenței cazurilor de trafic de persoane în Europa, guvernele trebuie să acorde prioritate acestui lucru. Și acesta este principalul motiv pentru care suntem astăzi aici: să găsim baze și soluții comune.”, a declarant Gary Haugen, CEO al Fundației International Justice Mission.
Informații de background:
România este una dintre primele state membre ale Uniunii Europene care a introdus un articol în Codul Penal privind consumatorii serviciilor victimelor traficului de persoane și are primele precedente de condamnări din Europa. Cruciale în combaterea traficului de persoane sunt reducerea și incriminarea cererii ca parte a răspunsului sistemului judiciar al țărilor membre, alături de o activitate de prevenire solidă și susținută, pedepse mai severe pentru traficanți și o mai bună protecție pentru victime.