Optimizarea absorbției fondurilor, temă de lucru între ministrul Marcel Boloș și ministrul polonez Grzegorz Puda
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a găzduit ieri o reuniune de lucru pe tema fondurilor europene și a politicii regionale alături de oficiali români și polonezi, în cadrul acțiunilor desfășurate cu prilejul ședinței comune a Guvernelor României și Republicii Polone organizată la București.
La eveniment au participat, din partea MIPE, ministrul Marcel Boloș, din partea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, ministrul Attila Cseke și, din partea Ministerul Fondurilor de Dezvoltare și al Politicii Regionale din Republica Polonă, o delegație condusă de ministrul polonez Grzegorz Puda.
„Discuțiile pe care le-am purtat astăzi, alături de ministrul Attila Cseke, cu ministrul Grzegorz Puda și cu reprezentanții Ministerului Fondurilor de Dezvoltare și al Politicii Regionale din Polonia, se înscriu în tradiția parteneriatului foarte productiv dintre guvernele țărilor noastre. În domeniul absorbției fondurilor europene, Polonia este fără îndoială un model de succes, cu una dintre cele mai mari rate de absorbție din Uniunea Europeană – peste 80% – în condițiile în care au cel mai mare buget la nivelul Uniunii. Tocmai de aceea îi dăm exemplu de fiecare dată când avem ocazia. Am abordat subiecte punctuale precum măsurile de simplificare a accesării și implementării fondurilor, modul în care abordează sistemele de management și control, etapele închiderii programelor aferente perioadei 2014 – 2020, intervențiile care vizează persoanele cu dizabilități, dar și aspecte specifice ale cooperării pe plan regional. O concluzie concretă este că vrem să punem bazele unui centru de coordonare, un hub de bune practici în intermediul Comisiei Europene, pentru implementarea proiectelor de succes”, a declarat ministrul Marcel Boloș.
Grup comun de lucru pentru bune practici în domeniul fondurilor europene
În cadrul întâlnirii de lucru cu partea poloneză a fost stabilită constituirea unui grup comun de lucru pentru bune practici în ceea ce privește fondurile alocate prin intermediul programelor operaționale și inițiativelor gestionate de Comisia Europeană.
Obiectivele acestei inițiative comune sunt identificarea potențialilor parteneri și prezentarea exemplelor de bune practici în domeniile principale ale finanțărilor disponibile, informațiile de interes urmând a fi încărcate pe site-ul „oportunitati-ue.gov.ro” și preluate pe „fonduri-ue.ro”.
În cadrul discuțiilor dintre miniștrii români și cel polonez au mai fost abordate subiecte precum măsurile de simplificare a accesării fondurilor aferente programelor din perioada 2021 – 2021 și închiderea programelor perioadei 2014 – 2020, precum și accesul la finanțare din bani europeni pentru persoanele cu dizabilități. Prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021 – 2027, bugetul alocat persoanelor cu dizabilități este de 587,77 milioane euro și va finanța un ansamblu de măsuri integrate precum sprijin pentru ocupare, servicii de viață independentă pentru persoanele cu dizabilități care părăsesc sistemul instituționalizat, centre de tip respiro, dezvoltarea de servicii de îngrijire de zi terapii psihologice pentru copiii cu dizabilități. La acest buget se adaugă intervențiile specifice în domeniile educație și ocupare ce vor putea fi finanțare prin programul dedicat, aferent perioadei 2021 – 2027 (PEO).
În domeniul politicii regionale, au fost discutate subiecte care vizează întărirea coeziunii teritoriale și reducerea inegalităților, măsurile de politică urbană pentru orașe mai verzi și mai reziliente, evaluarea impactului teritorial al politicilor sectoriale și strategia europeană pentru Regiunea Carpaților, inițiativă a Republicii Polone, precum și despre inițiativa celor Trei Mări (ITM). Aceasta din urmă este o platformă politică a țărilor membre UE din Europa Centrală și de Est. Scopul ITM este stimularea cooperării în regiune, accelerarea proceselor de modernizare a infrastructurii și consolidarea independenței energetice.
Reuniunea de astăzi, de la sediul MIPE a fost urmată de ședința comună a Guvernelor României și Republicii Polone la care au participat prim-miniștrii și miniștrii din cele două țări, organizată la Palatul Victoria.