LocalSocial

“STOP BULLYING!”. Polițiștii vasluieni au derulat activități de informare în mai multe școli din județul Vaslui

În perioada 27 – 30 martie 2023, polițiștii Biroului Siguranță Școlară și polițiștii Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, s-au întâlnit cu peste 486 de elevi și 46 cadre didactice din mai multe unități de învățământ.

Obiectivul vizat prin desfășurarea activităților cu caracter preventiv, este prevenirea implicării elevilor în săvârșirea de infracțiuni comise cu violență în mediul școlar și conștientizarea regimului juridic al răspunderii penale aplicabile minorului.

Bullying-ul este considerat o formă de violență fizică și psihologică, o conduită intenționată care vizează producerea unor prejudicii (rănire, distrugere, daune) unor persoane, cu diferite cauze, care determină noi forme de violență.

Ce trebuie să facă un copil care este agresat ?

  • Să ignore comportamentul de agresare (doar în faza inițială);
  • Să reacționeze într-o manieră fermă și să adopte un comportament asertiv, fără a reacționa fizic sau verbal prin injurii;
  • Să se distanțeze de situația și locul respectiv;
  • Să se asigure de protecție (solicitarea ajutorului).

Polițiștii le-au recomandat elevilor să adopte o atitudine pozitivă, non-conflictuală, explicându-le, într-un limbaj adecvat segmentului lor de vârstă, că este important să IA ATITUDINE ȘI SĂ SPUNĂ STOP VIOLENȚEI!

Menționăm că activitățile campaniei au avut loc și în cadrul următoarelor unități de învățământ: Școala Gimnazială nr.1 Bunești (beneficiari 83 de elevi și 6 cadre didactice), Școala Gimnazială Nicolae Milescu Spătaru Ferești (beneficiari 197 de elevi și 9 cadre didactice), Școala Gimnazială Vinderei (beneficiari 58 de elevi și 3 cadre didactice), Grădinița numărul 17 și Grădinița numărul 3 Vaslui (beneficiari 300 de elevi și 19 cadre didactice) și grădinițele arondate acestora.

Recomandări pentru elevi în vederea prevenirii violenţei în şcoli:

–        Fiţi atenţi atunci când vă alegeţi prietenii! Evitaţi prietenia persoanelor violente, sau conflictuale!

–        Nu vă lăsaţi influenţaţi de ceilalţi! Analizaţi singuri riscurile la care vă expuneţi pe baza educaţiei primite şi a propriei experienţe!

–        Daca vreun coleg sau prieten vă roagă să faceţi ceva cu care voi nu sunteţi de acord, refuzaţi categoric, indiferent de promisiunile sau ameninţările primite;

–        Spuneţi-le prietenilor voştri să nu răspundă cu violenţă la provocările altor grupuri şi atrageţi-le atenţia asupra consecinţelor comiterii de fapte antisociale!

–        Când sunteţi jigniţi sau victime ale comportamentului violent al unor colegi sau al persoanelor din anturaj, anunţaţi profesorii, părinţii şi poliţia, pentru a fi ajutaţi;

–        Fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute, pentru a nu fi manipulaţi să comiteţi infracţiuni sau să deveniţi victima acestora!

Recomandări pentru părinţi:

–   Comunicaţi cu fiul/fiica dumneavoastră, fiecare copil trebuie înţeles şi personalitatea lui trebuie respectată;

–    Faceți parte din experiența lor online;

–  Contribuiți la clădirea încrederii în sine și identificați schimbările în comportamentul său;

–    Discutaţi la sfârşitul fiecărei zile cu copilul dumneavoastră despre ziua ce a trecut! Uneori copii nu vor să spună dacă au probleme la şcoală. Începeţi prin a-1 întreba dacă la şcoală a văzut pe cineva hărţuind, agresând verbal sau fizic un alt coleg sau orice altceva ce l-a făcut să nu se simtă în siguranţă. Fiţi atenţi la unul sau mai multe din următoarele semne: scăderea calificativelor primite, pierderea prietenilor, haine rupte!

Dacă vă spune că pierde frecvent bani sau alte valori sau dacă observaţi că sustrage bunuri din casă, e posibil să fie victima unor

  • delincvenţi ! Discutaţi deschis, cu tact, cu copilul dumneavoastră şi dacă această situaţie se confirmă, sesizaţi imedia poliţia!
  • Interesaţi-vă  permanent de situaţia şcolară a copilului dumneavostră!
  • Fiţi fermi cu minorul, dar nu agresivi, violenţa nu este nicidecum o modalitate de soluţionare a problemelor, ci mai degrabă le amplifică! Încercaţi să-i cunoaşteţi şi să vă apropiaţi de prietenii copiilor dumneavostră! Asiguraţi în familie un climat afectiv de bună înţelegere!

 

 

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button