Home » Business » Avalanșă de falimente! Dacă bugetarii își măresc salariile, patronii își închid firmele

Avalanșă de falimente! Dacă bugetarii își măresc salariile, patronii își închid firmele

de Dănuț CIOBANU 

Datele statistice publicate de Oficiul Național pentru Registrul Comerțului indică o creștere alarmantă a falimentelor la nivelul economiei județului Vaslui. În primele trei luni ale anului, 370 de societăți au ieșit de pe piață. Pe segmentul suspendărilor și dizolvărilor de firme se întregistrează un procent de peste 40% mai mare față de perioada similară a anului trecut.

Pe segmentul suspendări de activitate, în primele trei luni ale acestui an au fost suspendate 77 de firme, cu un procent de 42,59% mai mare față de perioada similară a anului trecut.

La secțiunea de dizolvări, în perioada ianuarie – martie 2023 au fost dizolvate 104 societăți, cu un procent de 48,57% mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut.

La capitolul radieri situația este identică cu anului precedent, 189 de firme fiind rediate din registrul Comerțului în primele trei luni din acest an.

Guvernul actual și cel viitor ar trebui să dezvolte investiții viabile în județul Vaslui și să reducă o parte din taxe și impozite acolo unde este posibil. O altă dorință a antreprenorilor locali este ca impozitele să fie colectate de la toți operatorii din piață și nu majorate pentru firmele care le plătesc.

„Credem în eficiența parlamentarilor români, a celor care conduc administrația locală în bătălia cu cei de la București, astfel încât să obțină maximul pentru Vaslui. Avem nevoie de lucrări la infrastructura rutieră, refacerea spitalelor, o serie de școli etc. Poate reușim împreună cu administrația locală să aducem câteva investiții de succes în județul Vaslui, având în vedere că nu suntem la o distanță mare de Iași, că beneficiem de același aeroport”, a spus Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui.

În cursul lunii ianuarie 2023, Comisia Națională de Prognoză a publicat „Proiecţia principalilor indicatori  economico – sociali în PROFIL TERITORIAL 2022 – 2026”. La capitolul creștere economică, perspectivele de dezvoltare pentru județul Vaslui sunt modeste.

La finalul acestui an, valoarea produsului intern brut al Vasluiului va fi de 13,4 miliarde de lei, prețuri curente.

Celelalte județe din Regiunea Nord-Est vor avea următoarele valore ale PIB-ului la finalul anului acesta: Bacău –  29,9 miliarde de lei; Botoșani – 15,3 miliarde de lei; Iași – 53,2 miliarde de lei; Neamț – 21,4 miliarde de lei; Suceava – 28,6 miliarde de lei.

Prognozele economice pentru următorii ani indică o creștere a PIB-ului pentru județul Vaslui în 2026 la valoarea de 17,2 miliarde de lei. Dacă ne raportăm la județul Botoșani, care mulți ani a fost încadrat între cele mai sărace județe din Moldova alături de Vaslui, PIB-ul va fi de 19,6 miliarde de lei.

Practic, diferența economică prognozată între cele două județe la sfârșitul acestui an va fi de 1,9 miliarde de lei, în timp ce la finalul anului 2026 previziunile arată că PIB-ul județului Botoșani va fi mai mare decât al județului Vaslui cu 2,4 miliarde de lei.

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*