Un procent de 80% din profesorii din județul Vaslui intră în grevă generală!
de Dănuț CIOBANU
Sorin Țiplea, liderul Sindicatului „Didactica” Vaslui, a spus că nu există un termen până la finalizarea acțiunii de protest și greva va continua până la soluționarea problemelor din educație. „Directorii de unități școlare au avut responsabilitatea să anunțe părinții despre greva generală. Profesorii merg astăzi să organizeze comitetele de grevă în școli și să stabilească durata de timp cânt sunt în școală, dar fără activități didactice”, a precizat Sorin Țiplea.
Negocierile care s-au desfășurat în cursul zilei de ieri între liderii de sindicat din educație și Guvernul României au eșuat. Sindicatele din educație au decis că greva din învăţământ va continua şi va avea loc luni, iar durata ei va depinde strict de răspunsul guvernanților și poziția sindicaliștilor. Mai exact, greva va dura până când cei care au semnat pentru declanşarea ei, tot în scris, vor renunţa la această formă de protest.
„Oferta Guvernului este cea pe care am mai avut-o în urmă cu câteva zile. (…) Altceva în plus nimic. Şi că de fapt Anexa 8 se va pune în practică, mai concret că personalul nedidactic va primi salariile prevăzute de Legea 153, să ajungă la nivelul maxim, asta înseamnă o creştere de 7-8% a salariilor. Urmează să dea Executivul un act normativ, nu se ştie exact, probabil de la 1 iunie, dar decizia aparţine Executivului. Termenul nu a fost stabilit. (…) Totul depinde de Guvernul României, mingea la Guvernul României este”, a declarat liderul FLSI, Simion Hăncescu pentru presa centrală.
Reacție oficială a Guvernului României după discuțiile cu reprezentanții profesorilor:
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu s-au întâlnit, la Palatul Victoria, cu reprezentanții sindicatelor din Educație, pentru a continua dialogul pentru rezolvarea problemelor semnalate în cadrul sistemului de învățământ.
Reprezentanții Guvernului au propus stimulente financiare pentru debutanți si cadrele didactice titulare din unitățile de învățământ aflate in zone defavorizate.
Totodată, Guvernul si-a menținut angajamentul de a majora salariile pana la maximul grilei personalului nedidactic inclus Anexa 8, in completarea aplicării Legii salarizării nr 153. Aceasta măsura, care vizează cresterea veniturilor, va fi extinsă si pentru celelalte categorii de salariați din Anexa 8.
Guvernul isi asumă ca Educația să continue a fi prioritatea numărul unu în îndeplinirea obiectivelor prin programul de guvernare si in eliminarea inechităților din legea salarizării.
În acest sens, va fi asumat un calendar astfel încât pana la data de 15 iulie la nivelul Ministerului Muncii sa fie finalizat proiectul noii legi a salarizarii, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel încât, la 1 Septembrie a.c. sa poata fi înaintat Parlamentului Romaniei pentru aprobare.
Guvernul va continua dialogul reprezentantii sindicatelor din educatie, pentru definitivarea pachetului legislativ, care va oferi garanțiile ca pentru buna functionare a sistemului educațional.