Proiectul a fost demarat la inițiativa omului de afaceri Ștefan Mandachi de la Suceava și constă în 3.007 cărți, o serie de instrumente muzicale (pian, clarinet, viaoară, chitară), aer condiționat și mobilierul aferent. Horațiu Cărăușu, primarul comunei Băcești, a spus că fundația se chemă „Jeni Mandachi” după mama lui Ștefan Mandachi care a trecut în neființă, dânsa fiind din Băcești. Fundația a făcut o serie de sondaje la nivel național și s-a constatat cu surprindere că este un procent foarte mic de cetățeni care împrumută cărți sau cumpără cărți.
„Proiectul este destinat cetățenilor și are ca obiectiv creșterea gradului de educație. Containerul este montat la școală pentru că mi s-a părut un loc potrivit, dar se adresează tututor cetățenilor comunei Băcești. Unii râd că tocmai la Băcești, cu o componență etnică mai deosebită. Educația nu este un lucru că bagi 100 de lei și mai vezi dacă ai câștig. Asta se va observa în timp”, a spus primarul comunei Băcești.
Pentru proiectul „Biblioteca container” există deja formată o echipă de voluntari și este stabilit un program de activități. La școală din localitate sunt înregistrați circa 550 de copii.
„Vrem să organizăm piese de teatru, să amenajăm un atelier de ceramică, vrem să facem și un taraf muzical. Mai avem în planuri un concurs de șah, o tombolă cu premii oferite de Fundația Jeni Mandachi. Vrem cu aceste activități să atragem copiii, dar și toți cetățenii din comună”, a mai spus Horațiu Cărăușu.
(Dănuț CIOBANU)