LocalSocial

În primele 6 luni ale acestui an, în județul Vaslui au fost înregistrate 14 accidente cu victime, produse din cauza conducerii sub influența alcoolului

Legea nr. 213 din 2023 pentru modificarea Codului Penal a fost promulgată de Președintele României și publicată în Monitorul Oficial. Modificarea legislativă adusă articolului 91 din Codul Penal prevede faptul că: ”(31) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3), dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau 336”.

Astfel, conducătorul auto aflat sub influența băuturilor alcoolice, a substanțelor psihoactive ori fără a deține permis de conducere și care provoacă un accident rutier soldat cu decesul unei persoane, va fi condamnat la închisoare cu executare, acest lucru eliminând posibilitatea de a fi condamnat cu suspendarea executării pedepsei.

Polițiștii rutieri și de ordine publică, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, derulează activități de informare în județul Vaslui, pentru a atrage atenția conducătorilor auto cu privire la noile modificări legislative.

Polițiștii au discutat cu șoferii despre implicațiile unor astfel de accidente, atât asupra victimelor, cât și a celor care se fac vinovați, despre riscurile și vulnerabilitățile la care se expun în momentul în care decid să conducă un autoturism, fiind sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive.

Acțiunile de informare pe această temă vor continua în perioada următoare, astfel încât mesajul să ajungă la cât mai mulți participanți la trafic.

Polițiștii vasluieni atrag atenţia asupra importanţei respectării regulilor de circulaţie şi, în special, asupra celor referitoare la conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice și a substanțelor psihoactive

Nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat substanțe psihoactive și/sau băuturi alcoolice!

Consumul de substanțe psihoactive și alcool scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici şi auditivi. De asemenea, alcoolul și substanțele psihoactive scad concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.

În primele 6 luni ale acestui an, în județul Vaslui au fost înregistrate 14 accidente cu victime produse din cauza conducerii sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise. În urma acestor accidente, 2 persoane au decedat, 3 au fost rănite grav iar 16 au fost rănite ușor.

În aceeași perioadă, au fost înregistrate 3 accidente în care au fost implicate persoane care nu dețineau permis de conducere sau cu deptul de a conduce suspendat, în urma cărora 4 persoane au fost vătămate ușor.

Alte noi modificări legislative care vizează normele rutiere se referă la faptul că se pedepsește cu închisoarea conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, a unui tramvai ori a unui tractor agricol sau forestier de către o persoană care nu posedă permis de conducere.

Totodată, punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, a unui tramvai sau a unui tractor agricol ori forestier neînmatriculat sau neînregistrat, potrivit legii, se pedepsește cu închisoarea sau cu amendă.

În plus, se pedepsește cu închisoare sau amendă, punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, tramvai, tractor agricol ori forestier cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare.

Polițiștii le-au reamintit conducătorilor de autovehicule și despre obligația de a folosi în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă pe toate categoriile de drumuri publice.

Pentru încălcarea acestei reguli de circulație, șoferii pot fi sancționați contravențional cu amendă cuprinsă între 290 și 435 de lei și cu două puncte penalizare.

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button