altex
LocalSocial

Alarmă socială! 779 de vasluieni au primit asistență medicală anul trecut din cauza consumului de alcool

de Dănuț CIOBANU 

În județul Vaslui se remarcă o creștere semnificativă a consumatorilor de alcool. Din nefericire, ponderea cea mai mare a cazurilor înregistrate este în rândul persoanelor cu vârste de peste 35 ani. În primele șase luni ale acestui an, 595 de persoane au beneficiat de asistență medicală în UPU/CPU din cadrul unităților sanitare cu paturi ca urmare a consumului de de alcool. Anul trecut, au fost înregistrate nu mai puțin de 779 de cazuri de internări.

Potrivit datelor Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, situația persoanelor care au beneficiat de asistență medicală în UPU/CPU din cadrul unităților sanitare cu paturi ca urmare a consumului de de alcool se prezintă astfel: semestru I din 2023 – 595 de persoane; semestrul I din 2022 – 527 persoane.

În ultimii ani, situația persoanelor care au beneficiat de asistență medicală în UPU/CPU din cadrul unităților sanitare cu paturi ca urmare a consumului de de alcool arată astfel:  2018 – 428 persoane; 2019 –  618 persoane; 2020 – 532 persoane; 2021 – 447 persoane; 2022 – 779 persoane.

„Datele anuale privind persoanele care au beneficiat de asistență medicală în UPU/CPU din cadrul unităților sanitare ne arată o scădere a numărului de consumatori de droguri ilegale de risc (etnobotanice) în anul 2022 față de perioada 2018-2020, dar în creștere față anul 2021, ponderea cea mai mare a cazurilor înregistrate fiind în rândul persoanelor sub 35 ani. Totodată, se remarcă o creștere semnificativă a consumatorilor de alcool în anul 2022 față de perioada 2018-2021, ponderea cea mai mare a cazurilor înregistrate fiind în rândul persoanelor cu vârste de peste 35 ani”, a spus Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui.

test

Consumul de substanțe psihoactive reprezintă în contextul societății actuale o problemă majoră de sănătate publică, atât din cauza impactului asupra celorlalți, cât și din cauza riscului crescut de dezvoltare a altor suferințe psihice.

În acest context, DSP Vaslui reiterează importanța conștientizării riscurilor la care se expun consumatorii de substanțe psihoactive.

Substanțele psihoactive se referă la substanțe medicamentoase, alcool sau droguri ilegale de risc (inclusiv etnobotanice) și droguri ilegale de mare risc (ex. heroina, cocaine, amfetamină), care au efecte daunătoare sănătății fizice și psihice și care afectează individului, uneori iremediabil, precum și viața socială și afectivă.

Adolescenţii şi tinerii adulţi sunt categorii deosebit de vulnerabile la consumul de droguri ilicite. Prevalenţa consumului de droguri în rândul tinerilor este mai mare decât în rândul populaţiei generale. Presiunea grupului pentru a experimenta drogurile ilicite este puternică iar stima de sine este adesea scăzută. De asemenea, cei care consumă droguri ilicite tind să fie dezinformaţi sau incorect informaţi, sau insuficient de conştienţi privind riscurile pentru sănătate ale acestui consum.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button