Șapte comune încep lucrările la proiectul de apă și canal. În total, 47 de UAT-uri din județul Vaslui primesc finanțare
de Dănuț CIOBANU
Șapte comune din județul Vaslui au semnat contractul de execuție a lucrărilor de extindere și reabilitare a rețelelor de alimentare cu apă și canalizare. Este vorba despre comunele Ștefan cel Mare, Zăpodeni, Delești, Cozmești, Oșești, Pungești și Ivănești. Valoarea investiției este de aproape 76 milioane de lei. Inițial, din proiect au făcut parte 52 de UAT-uri, dar după analizele făcute de specialiști au mai rămas eligibile la finanțarea europeană doar 47 de UAT-uri.
Durata contractului este de 56 de luni, din care 20 de luni este durata efectivă de execuție, restul perioadei fiind de notificare a defectelor. Lucrările fac parte din Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Vaslui, în perioada 2014-2020.
„La noi, toată lumea este foarte rațională și se întreabă de ce se asfaltează întâi și apoi punem apa. În realitate, noi trebuie să aplicăm niște programe de finanțare, care nu sunt gestionate așa cum ar trebui lansarea lor, tot ceea ce înseamnă evaluarea proiectelor, încheierea contractelor de finanțare, și nici nu sunt la dispoziția noastră ca să le putem ordona. Nu ne putem permite să spunem că mai așteptăm încă 5 ani cu asfaltarea, pentru a pune întâi apa. Este o dificultate mare în ceea ce privește implementarea acestor proiecte. Noi trebuie să ne luăm toate măsurile pentru ca până la urmă să absorbim fondurile respective și să derulăm procesul de modernizare”, a spus Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.
Printre lucrările prevăzute în proiectul de apă și canal se numără extinderea conductelor de aducțiune pe 379 kilometri; forarea unui număr de 35 de puțuri; construcția a 68 de stații de tratare/clorinare a apei potabile; construcția unui număr de 44 rezervoare de înmagazinare a apei; 12 rezervoare vor fi reabilitate; construcția a 125 stații de pompare a apei potabile și reabilitare a 6 stații existente; extinderea rețelei de distribuție a apei cu 616 kilometri; reabilitarea rețelei de distribuție pe o distanță de 46 kilometri.
Pe segmentul sistemului de canalizare, investițiile vizează extinderea rețelelor de canalizare pe o distanță de 347 kilometri; reabilitarea rețelei de canalizare pe 27,5 kilometri; reabilitarea conductei de refulare pe 2 kilometri; construirea unui număr de 172 stații de pompare apă uzată; reabilitarea a 5 stații de pompare apă uzată; construirea și extinderea unui număr de 6 stații de epurare apă uzată etc.
Potrivit condițiilor de participare la proiect, la rețelele de alimentare cu apă potabilă, o localitate trebuie să aibă minim 50 de persoane, iar pentru sistemul de canalizare, UAT-ul trebuie să dețină cel puțin 2.000 de locuitori. O investitie în alimentarea cu apă nu trebuie să fie mai mare de 1.000 de euro/locuitor, iar la canalizare alocația financiară nu trebuie să depășească 2.000 de euro/locuitor.
Proiectul de investiții se va realiza în două etape. Pentru prima etapă este alocată suma de 177,7 milioane de euro, iar pentru a doua etapă se vor aloca peste 95 milioane de euro.
În prima etapă de implementare a proiectului sunt vizate localitățile mai mici care țin de localitățile mari, iar în a doua etapă vor fi executate lucrările în localitățile mari. Proiectul va cuprinde 5 contracte de lucrări de proiectare și execuție, din care 3 contracte se vor derula în prima etapă și 2 contracte în etapa a doua.