de Dănuț CIOBANU
Marele proiect de apă și canal din județul Vaslui este departe de a fi finalizat. În orașul Negrești proiectul a fost finalizat, iar în municipiul Huși urmează recepția lucrărilor. Problemele sunt în municipiul Bârlad, unde se suprapun foarte multe lucrări, iar în municipiul Vaslui firma care execută investiția a intrat în insolvență. Termenul final de realizare a proiectului este data de 31 decembrie 2023.
Fazarea proiectului „Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă, a sistemului de canalizare și a stațiilor de epurare în aglomerările Vaslui, Bârlad, Huși, Negrești din județul Vaslui” a intrat în linie dreaptă. Lucrările sunt cofinanțate din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.
Ticu Bahnariu directorul tehnic SC Aquavas – Sucursala Vaslui, a spus că proiectul de la Negrești este recepționat. Prin aceste investiții au fost construite o stație de epurare și o stație de tratare a apei. Practic, din luna iunie 2022, orașul Negrești nu mai deversează apa uzată în râul Bârlad.
De asemenea, urmează recepționarea lucrărilor din municipiul Huși. În prezent, lucrările sunt verificate de constructor.
În municipiul Bârlad, s-a mărit ritmul de lucru, însă problema la nivel local, a spus Ticu Bahnariu, este suprapunerea a foarte multe lucrări.
În municipiul Vaslui, începând din luna aprilie 2023, firma care executa lucrările la proiectul ”Rețele de apă și canalizare, stații de pompare, stații pompare apă uzată în Vaslui” a intrat în insolvență. Cum firma este în insolvență, sunt probleme foarte mari în ceea ce privește finalizarea proiectului. Investiția este executată în proporție de 89% . Valoarea contractului se ridică la suma de 85 milioane de lei, iar suma de 69,4 milioane de lei (81%) a fost decontată.
Printru lucrările care mai sunt de executat se numără: montat stații de clorinare, cămine de reglare a presiunii, executate branșamente, montate cămine de branșament, extinderea rețelei de apă și canalizare pe mai multe străzi din municipiul Vaslui etc.
În total, mai este un rest de executat de 15,4 milioane de lei, din care suma de 10 milioane de lei reprezintă fonduri eligibile nerambursabile europene, iar restul sumei sunt bani de la bugetul național.
„În mare, la ora actuală, avem speranțe 99% că toți banii eligibili din fondurile europene vor fi consumați pe devizul general al tuturor lucrărilor pe care le avem în județul Vaslui. Așa cum am închis proiectul la Negrești și Huși, sperăm că până la data de 31 decembrie 2023 vom închide Vasluiul și Bârladul și să intre în recepție”, a spus Ticu Bahnariu.