AgriculturaLocal

Alarmă în agricultură! Variațiile de temperatură expun plantele la pericolul de îngheț

de Dănuț CIOBANU 

Fermierii vasluieni sunt îngrijorați în ceea ce privește fluctuațiile de temperatură din ultima perioadă. Aceste variații de la rece la cald bulversează plantele și le decălește. În consecința, în momentul în care în această iarnă vor fi temperaturi foarte scăzute culturile nu vor rezista  la fenemonul de îngheț.

„La niște temperaturi mai mici de minus 6 – 8 grade, dacă plantele sunt decălite vor îngheța parțial sau total. Dacă planta este călită ar putea rezista lejer și la temperaturi de minus 20 de grade. Dacă temperaturile vor scăde la cultura de rapiță plantele vor îngheța. Plantele nu sunt foarte bine dezvoltate din cauza perioadei prelungite de secetă. Cultura de grâu este în curs de răsărire și nu sunt probleme”, a spus Dan Hurduc, fermier din zona Costești.

Pentru producătorii agricoli această situație nu reprezintă o surpriză, deoarece capitalul agricol este supus riscului într-un procent de sută la sută.

„Din cele 700 de hectare pe care le-am semănat cu rapiță voi rămâne cu circa 300 de hectare în primăvară, celelalte 350 de hectare urmând să fie întoarse”, a explicat Hurduc.

Reamintim că Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Vaslui a finalizat în cursul acestui an acțiunea de plată a despăgubirilor la culturile afectate de secetă înființate în primăvara anului 2022.

„În perioada 19-20 septembrie 2023, am finalizat acțiunea de plată a despăgubirilor la culturile afectate de secetă înființate în primăvara anului 2022 pentru un număr de 5.180 de persoane fizice și juridice, sprijin în valoare totală de 18.492.015 lei”, a spus Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui.

În județul Vaslui au fost afectate de secetă 80.820 de hectare de porumb, floarea-soarelui, livezi, viță de vie etc.

Situația suprafețelor cu culturi agricole de primăvară de la nivel local afectate de secetă este următoarea: porumb – 37.655 hectare; floarea-soarelui – 36.269 hectare; soia – 281 hectare; mazăre – 532 hectare; plante furajere – 5.627 hectare; alte culturi – 166 hectare; lucernă de câmp – 33 hectare; livezi – 171 hectare; viță de vie  – 84 hectare; cartofi – 2 hectare.

Seceta prelungită din anul trecut a diminuat sever producția de cereale de la nivelul județului Vaslui. Dacă în 2021 de pe o suprafață totală de 223.125 hectare (ha) cultivate cu grâu, porumb, floarea soarelui și rapiță s-a obținut o producție totală de 932.566 tone, în anul 2022 de pe aproximativ aceeași suprafață a fost obținută o cantitate totală de 278.503 tone. Mai exact, producția realizată a fost cu 70% mai mică decât în anul precedent. Prin urmare, pierderile înregistrate de producătorii agricoli au fost foarte mari.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button