de Dănuț CIOBANU
Adrian Tighici, directorul SC Gaz Est Vaslui, a precizat că furnizorii de gaze sunt pregătiți pentru perioadele dificile de iarnă, atunci când temperaturile scad puternic. Operatorii din domeniu au obligația prin lege de a stoca 60% din necesarul de gaze. În condițiile în care gazele stocate în depozite nu se consumă va fi o inerție a prețului de furnizare către consumatori.
„Chiar dacă în piața europeană tendința este de a scădea prețurile, operatorii nu au cum să treacă imediat la ajustarea prețurilor, pentru că sunt niște stocuri reziduale care trec dintr-un an în altul. E vorba de prețul gazelor stocate reziduale care se transferă către anul viitor. Dacă vor rămâne gaze reziduale pentru iarna viitoare, să nu ne mai oblige să plătim taxe suplimentare de stocare”, a explicat Adrian Tighici.
În prezent, prețurile actuale sunt plafonate și vor rămâne așa până în data de 1 aprilie 2025, așa cum sunt promisiunile guvernanților. Diferența de preț este suportată de operatorii de pe piața, pentru ca ulterior aceste sume să fie recuperate de la Guvernul României.
„În anul 2023 nu s-a primit nimic din acea diferență de plafonare. Este o sumă foarte mare și e îngrijorător pentru toți operatorii”, a spus Adrian Tighici.
Ministerul Dezvoltării a aprobat lista obiectivelor de investiții pentru extinderea rețelelor de gaze naturale. Proiectul finanțat prin Programului Național de Investiții Anghel Saligny ”Extindere rețea inteligentă de distribuție gaze naturale în Orașul Negrești și localitățile Căzănești, Cioatele, Glodeni, Poiana și Valea Mare” a fost acceptat la finanțare cu suma de 19.480.000 lei.
„Vom extinde rețeaua de gaze naturale în tot orașul Negrești și în satele aparținătoare în care nu există. Alocațiile de la bugetul de stat se vor acorda treptat pe o perioada de 4 ani”, a spus Cristi Rusu, primarul orașului Negrești.
De altfel, un număr de 20 de UAT-uri din județul Vaslui vor primi în următorii ani finanțare pentru dezvoltarea rețelelor de gaze naturale. Printre comunele unde se vor derula investiții se numără Muntenii de Sus, Văleni, Solești, Grivița etc. Județul Vaslui a primit o alocare de 211.842.757 de lei pentru gazele naturale în cadrul Programului ”Anghel Saligny”.