Home » Local » Decontări de 3,8 milioane de lei pentru medicina dentară! 36 de medici stomatologi în municipiul Vaslui și doar 15 în zona rurală

Decontări de 3,8 milioane de lei pentru medicina dentară! 36 de medici stomatologi în municipiul Vaslui și doar 15 în zona rurală

de Dănuț CIOBANU 

Casa de Asigurări de Sănătate Vaslui a decontat suma de 3,8 milioane de lei pentru specialitatea medicină dentară. La nivelul județului au fost ăncheiate 43 de contracte, fiind activi 63 de medici stomatologi. Cei mai mulți medici sunt în municipul Vaslui (36), după care urmează Bârlad (13 medici) și Huși cu 6 medici. În mediul rural activează doar 15 medici stomatologi.

Un număr de 46 furnizori de servicii medicale în asistenţă medicală de specialitate pentru specialitatea medicină dentară se aflau la sfâșitul anului trecut în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vaslui. Din totalul furnizorilor de servicii medicale 31 se află în mediul urban şi  12 se află în mediul rural.

La nivelul anului precedent, pentru servicii medicale în asistenţă medicală de specialitate pentru specialitatea medicină dentară s-au decontat 3.897.000 de lei.

Pacienții beneficiază de servicii stomatologice din pachetul de bază, în funcție de categoria de asigurat din care fac parte: copii 0-18 ani, peste 18 ani, beneficiari ai legilor speciale.

„De serviciile de tip profilactic beneficiază atât copiii, cât și persoanele încadrate prin legi speciale, CJAS decontând în acest caz 100% din tariful serviciului respectiv. Pentru unele servicii (ex. extracția sau proteza acrilică), în cazul asiguraților cu vârsta de peste 18 ani, decontarea din fond este la un nivel de 60% din tariful practicat în sistemul de asigurări de sănătate”, a spus Mihaela Chitariu, directorul CAS Vaslui.

La începutul acestui an, la nivelul județului Vaslui erau încheiate 132 de contracte pentru asistența medicală cu 133 de medici (pe un contract există doi medici cu liste proprii ). La aceeași dată, populația existentă la nivelul județului Vaslui era de 512.894 persoane, fiind înscrise la medicii de familie 274.219 de persoane asigurate.

Asigurarea continuității asistenței medicale primare în regim de gardă pentru colectivitățile locale arondate, în afara programului normal de lucru al cabinetelor de medicină de familie se realizează prin intermediul centrelor de permanență.

În județul Vaslui funcționează 9 centre de permanență, cu un număr total de 63 de medici. Cetrele de permanență sunt în Codăești, Cozmești, Ivănești, Vutcani, Puiești, Oltenești, Tutova, Negrești, Bârlad.

Programul de gărzi în centrele de permanență se desfasoara de la ora 15 până a doua zi dimineata la ora 8, însemnând în timpul săptămânii 17 ore/ gardă, iar sâmbăta, duminica și sărbatorile legale numărul de ore de gardă este de 24.

Pentru medicii coordonatori de centru se decontează 66 lei/ora , pentru ceilalți medici din cadrul centrului 60 lei/ora, iar pentru asistenții medicali 20 lei/ora.

 


Descoperă mai multe la Est News

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

About Ciobanu Danut

Va rugam sa adaugati comentarii decente si politicoase. Va multumim!

Descoperă mai multe la Est News

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura