Home » Local » APM Vaslui: 5 iunie 2024 – Ziua Mondială a Mediului

APM Vaslui: 5 iunie 2024 – Ziua Mondială a Mediului

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Vaslui celebrează Ziua Mondială a Mediului, principalul eveniment ecologic de informare publică şi de acţiune pentru mediu, în vederea încurajării şi conştientizării populaţiei privind necesitatea protejării mediului pentru generațiile viitoare și de gestionarea responsabilă a resurselor naturale ale planetei. Condus de Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) și desfășurat anual din 1973, evenimentul a devenit cea mai mare platformă globală de promovare a mediului, cu milioane de oameni din întreaga lume angajându-se pentru a proteja planeta. 

Anul acesta, tema aleasă de Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu, în vederea celebrării Zilei Mondiale a Mediului este „Generația restauratoare”, cu sloganul “Pământul nostru. Viitorul nostru. Noi suntem generația restauratoare” și se concentrează pe restaurarea terenurilor, deșertificarea și rezistența la secetă.

Deceniul ONU pentru restaurarea ecosistemelor 2021-2030, condus de Programul Națiunilor Unite pentru Mediu, Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite și partenerii acoperă ecosistemele terestre, de coastă și marine. Un apel global la acțiune, acesta va reuni sprijinul politic, cercetarea științifică pentru a extinde masiv restaurarea.

Pământul susține viața pe Pământ. Spațiile naturale precum pădurile, terenurile agricole, savanele, turbării și munții, oferă omenirii hrana, apa și materiile prime de care are nevoie pentru a supraviețui. Cu toate acestea, peste 2 miliarde de hectare din pământul lumii sunt degradate, afectând peste 3 miliarde de oameni. Ecosisteme vitale și nenumărate specii sunt amenințate. În fața secetelor mai severe și prelungite, a furtunilor de nisip și a temperaturilor în creștere, este esențial să găsim modalități de a împiedica pământul să devină deșert, sursele de apă dulce să se evapore și solul fertil să se transforme în praf.

Deși asta ar putea suna ca o sarcină de netrecut, nu este, spun experții. Pe 5 iunie, planeta va sărbători Ziua Mondială a Mediului 2024, care va pune în lumină modul în care toată lumea poate contribui la stoparea degradării terenurilor și la refacerea peisajelor devastate.

Iată șapte moduri de a ne implica în restaurarea ecosistemelor de Ziua Mondială a Mediului, așa cum este subliniat în ghidul practic We Are #Generation Restoration:

Faceți agricultura durabilă!

Salvați solul!

Protejați polenizatorii!

Refaceți ecosistemelor de apă dulce!

Reînnoiți zonele de coastă și marine!

Aduceți natura înapoi în orașe!

Susțineți financiar inovațiile prinvind Restaurarea!

(https://wedocs.unep.org/bitstream/handle/20.500.11822/45440/practical_guide_WED_2024.pdf?sequence=3&isAllowed=y)

Agenţia pentru Protecţia Mediului Vaslui marchează Ziua Mondială a Mediului 2024, printr-o serie de activități educative cu elevi din județul Vaslui, ca urmare a parteneriatelor cu unitățile de învățământ vasluiene, cu tema „Generația Restauratoare”, în perioada 03-07.06.2024:

activități educative online cu elevii de la Seminarul Teologic “Sf. Ioan Gură de Aur” Huși, coordonați de doamna prof. Lăcrămioara Fira, cu tema #GenerațiaRestauratoare. Scopul evenimentului: creșterea conștientizării asupra problemelor de mediu și promovarea acțiunilor sustenabile în comunitatea vasluiană;

ateliere practice pentru reducerea consumului de apă, activități educative pentru elevi, părinți și profesori, discuții deschise și dezbateri interactive despre utilizarea sustenabilă a apei cu elevii de la Seminarul Teologic “Sf. Ioan Gură de Aur” Huși, coordonați de doamne prof. Lăcrămioara Fira, organizate în cadrul Săptămânii Verzi Europene si Zilei Mondiale a Mediului 2024. Vom explora principiile managementului responsabil al apei și modalitățile prin care putem contribui la un viitor durabil;

activități educative și atelier de desene organizate în parteneriat cu Complexul de Servicii Comunitare „Neculai Roșca Codreanu” Bârlad cu tema #GenerațiaRestauratoare. Activitățile vor fi coordonate de domnul Costel Zară, șeful Complexului de Servicii Comunitare „Neculai Roșca Codreanu”;

activități educative în parteneriat cu Grădința cu P.P nr. 5 Bârlad și școli din municipiul Vaslui, cu tema #GenerațiaRestauratoare;

activități educative și atelier de economie circulară, organizate  în parteneriat cu Așezâmântul Social “Sf. Iosif cel Milostiv” Bârlad și SC Priscom SRL, cu tema #GenerațiaRestauratoare. Atelierul thematic promovează ingredientele ecologice, dar și reciclarea. Copiii coordonati de doamna director pshihopedagog Țapu Mihaela, vor valorifica recipiente SGR, iar cu banutii obtinuti vor achizitiona ingredintele pentru a prepara limonada, bomboane si o prajitura ecologica. Această activitate reprezintă un model de consum care implică folosirea în comun, reutilizarea, reciclarea recipientelor SGR, reducerea cantității de deșeuri, un model care le demonstrează elevilor cum se poate închide cercul utilizării produselor, o alternativă la economia liniară;

campania „Porți Deschise la Agenția pentru Protecția Mediului Vaslui”, pentru toţi cei curioşi să afle mai multe despre activitatea instituţiei.

Să nu uităm că un mediu sănătos este indispensabil pentru o economie durabilă și o societate echitabilă. Este nevoie să schimbăm direcția în care ne îndreptăm și totodată este necesar o schimbare de obiceiuri și de comportament. Există cunoștințele necesare pentru a orienta această tranziție spre o sustenabilitate de durată. De asemenea, sprijinul public pentru schimbare este tot mai puternic. Trebuie numai să ne asumăm responsabilitatea și să accelerăm această schimbare.


Descoperă mai multe la Est News

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

About Ciobanu Danut

Va rugam sa adaugati comentarii decente si politicoase. Va multumim!

Descoperă mai multe la Est News

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura