Home » Business » Alarmă în mediul de afaceri! În primele patru luni ale anului, 622 de firme au intrat în faliment

Alarmă în mediul de afaceri! În primele patru luni ale anului, 622 de firme au intrat în faliment

de Dănuț CIOBANU 

În timp ce politicienii se felicită pentru victoriile obținute în alegerile locale, în mediul economic vasluian numărul falimentelor este într-o creștere rapidă. Spre exemplu, în primele patru luni ale acestui an au fost radiate de la Registrul Comerțului nu mai puțin de 366 de societăți. Cauza principală care provoacă închiderile de firme este creșterea fiscalității în mediul privat. 

Numărul firmelor din județul Vaslui care își închid activitatea a crescut substanțial în prima parte a acestui an. Doar la capitolul radieri, în primele patru luni ale acestui an dinamica este de 41,83%. Mai exact, dacă în anul trecut au fost radiate de la Registrul Comerțului  251 de firme, în acest an au fost radiate nu mai puțin de 366 de societăți.

Același trend negativ se înregistrează și la capitolul dizolvări, unde dinamica este de 21,3%. Dacă anul trecut au fost dizolvate 131 de firme, în primele patru luni din acest an au fost dizolvate 159 de societăți. Nu în ultimul rând, în acest an și-au suspendat activitatea 97 de firme față de 91 în anul trecut.

De altfel, oamenii de afaceri locali au avertizat de la finalul anului trecut că majorarea taxelor și impozitelor pentru IMM-uri va conduce la o creștere exponențială a falimentelor.

„Când inflația e în creștere, totul este în dezavantajul IMM-urilor. Potrivit acestei ordonanțe, 85% din veniturile previzionate a fi colectate la bugetul statului cad pe umerii IMM-urilor și doar 15% pe partea bugetară. IMM-urile nu au cum să crească prețurile pentru că nu au cui să mai vândă și vor ajunge în faliment. Sistarea activităților economice va fi în final în dezavantajul statului, iar rata șomajului va crește”, explica Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui, a avertizat

Comisia Națională de Strategie și Prognoză a publicat în luna ianuarie 2024 „Proiecţia principalilor indicatori  economico-sociali în profil teritorial 2023 – 2027”.

La finalul acestui an, Produsul Intern Brut (PIB) prognozat pentru județul Vaslui se ridică la suma de 15,3 miliarde de lei. În anul 2027, prognozele oficiale indică pentru județul Vaslui un PIB în valoare de 19,3 miliarde de lei.

În același an, valoarea produsului intern brut pentru celelalte județe din Regiunea Nord-Est va fi următoarea: Bacău – 43,6 miliarde de lei; Botoșani – 20,7 miliarde de lei; Iași – 77 miliarde de lei; Neamț – 30,6 miliarde de lei; Suceava – 39,1 miliarde de lei.

PIB-ul este un indicator al activităţii de producţie la nivel de ţară sau regiune, fiind un instrument util pentru măsurarea şi compararea nivelului economic de dezvoltare.

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*