Home » Business » Recorduri sumbre pentru județul Vaslui! Zero investiții externe, codași la numărul muncitorilor străini

Recorduri sumbre pentru județul Vaslui! Zero investiții externe, codași la numărul muncitorilor străini

de Dănuț CIOBANU 

Cum investițiile străine din județul Vaslui sunt inexistente și numărul lucrătorilor străini activi în câmpul muncii este infim. Vasluiul are înregistrați doar 449 de muncitori străini, clasându-se astfel între cele trei județe din țară unde activează cei mai puțini angajați externi. 

Județul Vaslui este printre județele din țară unde lucrează cei mai puțini muncitori străini. În prezent, în județ sunt înregistați doar 449 de muncitori străini, ceea ce clasează Vasluiul la nivel național pe locul trei al județelor cu cei mai puțini angajați externi. Practic, dacă în ultimii ani în alte județe dezvoltate economic numărul de lucrători străini s-a triplat, în județul Vaslui creșterea este infimă, cu doar 50 de muncitori în ultimul an.

Majoritatea muncitorilor străini, care muncesc legal în România provin din Nepal (Asia, sud-vest de China) și din Sri Lanka (Asia, la sud de India, stat insular, în Oceanul Indian).

Cei mai mulți muncitori străini care lucrează în România activează în industria prelucrătoare, construcții, comerț și HoReCa. După București și Ilfov, cei mai mulți muncitori străini muncesc în județele Timiș, Constanța, Cluj și Iași. Cei mai puțini sunt raportați în Covasna, Harghita și Vaslui.

Tendința de pe piața muncii de la nivel local nu este deloc întâmplătoare. În primul trimestrul din acest an, în județul Vaslui nu a fost înmatriculată nicio societate cu participare străină la capitalul social subscris.

În perioada 1991 – 2022, în județul Vaslui s-au înregistrat 633 de societăți străine, ceea ce înseamnă la nivel național un procent de numai 0,21% din totalul societăților străine. Valoarea totală a investițiilor străine este de 44.966.800 euro.

Printre județele codașe la investiții străine se află Mehedinți cu 49,7 milioane de euro și Gorj cu 11,1 milioane de euro. La polul opus se află județul Timiș cu investiții de 2 miliarde de euro.

Comisia Națională de Strategie și Prognoză a publicat în luna ianuarie 2024 „Proiecţia principalilor indicatori  economico-sociali în profil teritorial 2023 – 2027”.

La finalul acestui an, Produsul Intern Brut (PIB) prognozat pentru județul Vaslui se ridică la suma de 15,3 miliarde de lei. În anul 2027, prognozele oficiale indică pentru județul Vaslui un PIB în valoare de 19,3 miliarde de lei.

În același an, valoarea produsului intern brut pentru celelalte județe din Regiunea Nord-Est va fi următoarea: Bacău – 43,6 miliarde de lei; Botoșani – 20,7 miliarde de lei; Iași – 77 miliarde de lei; Neamț – 30,6 miliarde de lei; Suceava – 39,1 miliarde de lei.

PIB-ul este un indicator al activităţii de producţie la nivel de ţară sau regiune, fiind un instrument util pentru măsurarea şi compararea nivelului economic de dezvoltare.

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*