Home » Agricultura » Bani în plus pentru legumicultori! Suplimentarea bugetului se ridică la suma de 182.000.000 de lei

Bani în plus pentru legumicultori! Suplimentarea bugetului se ridică la suma de 182.000.000 de lei

Guvernul României a aprobat suplimentarea limitelor de credite bugetare și credite de angajament aprobate pe luna iulie 2024 pentru Ministerul Agriculturii.

Suplimentarea se ridică la suma de 182.000.000 lei, pentru asigurarea integrală a necesarului de fonduri aferente plății sprijinului acordat pentru ciclul I de producție la tomate în cadrul schemei de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de tomate în spatii protejate, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Suplimentarea a fost realizată având în vedere numărul mare de beneficiari înscriși în program în condițiile pedoclimatice ale țării noastre care determină ca interesul și posibilitățile producătorilor agricoli de a cultiva tomate în spațiile protejate în perioada de extrasezon să fie relativ reduse în lipsa unei susțineri financiare substanțiale, inclusiv pe fondul unei creșteri semnificative ale imput-urilor pe filiera de producție.

Reamintim că un număr de 44 de legumicultori din județul Vaslui s-au înregistrat în programul de susţinere a producţiei de legume cultivate în spaţii protejate pentru perioada 2023-2024. Obiectivul fermierilor a fost de a crește nivelul producţiilor de tomate, ardei gras şi/sau lung și/sau gogoșar, castraveți, fasole păstăi, salată, spanac sau de ceapă verde, dar și pentru accesarea ajutorului de minimis în valoare maximǎ de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar.

Ca urmare a verificării documentelor de valorificare a producţiilor obţinute de legumicultorii vasluieni, în data de 11 martie 2024, DAJ Vaslui a efectuat plăţi către un număr de 32 de beneficiari,.

Este vorba despre 25 de producǎtori de ardei gras și/sau lung și/sau gogoșar, 5 producǎtoride castraveţi, un producǎtor tomate și unul de spanac, în valoare totală de 158.368 lei, la valoarea maximă a sprijinului financiarstabilit de Banca Centrală Europeană în data de 29 septembrie 2022.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*