AgriculturaLocal

Falimentul bate la ușă! În loc de precipitații, meteorologii anunță cel mai secetos an din istoria măsurătorilor

de Dănuț CIOBANU 

Administraţia Naţională de Meteorologie prognozează că anul agricol 2024 va fi unul din cei mai secetoși din istoria măsurătorilor. Județul Vaslui se confruntă cu o secetă pedologică extremă, culturile de porumb și floarea-soarelui, plantațiile pomicole și viticole fiind afectate sever. „Dacă într-o săptămână nu plouă vom avea pierderi de 100%”, spuneau fermierii vasluieni.

Anul agricol 2024 va fi unul din cei mai secetoși din istoria măsurătorilor realizate de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). Printre regiunile din țară unde se înregistrează secetă pedologică extremă se numără și estul Moldovei. Culturile cele mai lovite de deficitul de apă din sol sunt porumbul şi floarea-soarelui.

Potrivit prognozei agrometeorologice emise de ANM pentru perioada 27 iulie – 2 august, conţinutul de umiditate din sol, în cultura de porumb neirigat, pe adâncimea 0-100 cm se va situa în limite scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă) în cea mai mare parte a Moldovei.

Conducerea Ministerului Agriculturii va plăti în acest an calamități către fermieri pentru culturile agricole distruse de secetă. Situația de la nivel național este monitorizată cu atenție, urmând ca fermierii care au suprafețe afectate de secetă să primească despăgubiri în cuantum de 200 și 250 euro pe hectar.

Fermierii din județul Vaslui sunt amenințați de faliment din cauza secetei severe. La nivel local nu a plouat de o lună și jumătate, iar culturile de porumb și floarea-soarelui se usucă. Pierderile pe care fermierii le contabilizează sunt deja între 3.500 și 4.500 de lei/hectar. La nivel local sunt însămânțate cu porumb și floarea-soarelui 132.000 de hectare.

„Porumbul a plecat bine din primăvară și a avut apă apă suficientă, dar acum s-a instalat canicula și plantele se usucă. Se duce porumbul și floarea-soarelui. Noi am făcut toate lucrările și e mare păcat. Înregistrăm deja pierderi, chiar dacă am treierat grâul. Nu știu ce vom face la anul. Se sperăm că ne ajută Dumnezeu și statul ne va da despăgubiri. Va rămâne mult pământ nelucrat. Acum avem pierderi de 50%, dar dacă într-o săptămână nu plouă vom avea pierderi de 100%”, a spus Constantin Galeru fermier din județul Vaslui.

Pierderile pe care fermierii locali le contabilizează sunt deja între 3.500 și 4.500 de lei/hectar. Spre exemplu, înainte de acest episod de caniculă producția prognozată la floarea soarelui era de 3.000-3.500 kilograme/hectar, dar în prezent aceasta s-a diminuat la sub 1.000 de kilograme/hectar.

„Falimentul este prezent în fermele  agricole, iar agricultorii rămân pe drumuri. Plantele mor din cauza arșiței, iar de două săptămâni nu este nici rouă. Nu avem nici apă pentru irigat, iar culturile de primăvară sunt calamitate 100%”, a spus Florin Platon, un alt fermier local.

 

 

 

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button