Social

Tradiții și obiceiuri de Buna Vestire

de Roxana NĂSTASĂ

Pe 25 martie, creștinii ortodocși sărbatoresc Buna Vestire sau Blagovestenia, cinstind ziua în care Fecioara Maria a fost înștiințată de arhanghelul Gabriel ca îl va naște pe Iisus Hristos. De-a lungul timpului, s-au țesut o sumedenie de tradiții si obiceiuri legate de această frumoasă sărbătoare, pe care încă unii le mai păstrează cu sfințenie.

În unele zone, de exemplu, se întâmpla ca în această zi să cânte cucul, vestitorul unor lucruri importante în viața omului. Astfel, când o persoană îl auzea pentru prima oara cântând, trebuia să numere de câte ori cântă pentru a ști câți ani mai are de trăit. Tradiția mai spune că, în această zi aducătoare de veste minunată, oamenii nu trebuie să se certe că altfel vor avea necazuri tot anul. În Bucovina, nu se pun ouă la cloșcă de Buna Vestire, pentru că se consideră ca ar putea ieși pui cu două capete și patru picioare. Totodată, ouăle ouate de Buna Vestire se spune că nu se pastrează și nici nu se consumă. Un obicei străvechi din popor spune că acea cracă pe care a cântat cucul de ziua sa trebuie tăiată și agățată la scăldătoarea fetelor pentru ca acestora să le meargă bine în dragoste și să fie placute de flăcăi. Tot de Buna Vestire este bine să se pună pe pragul casei pâine și sare pentru hrana îngerilor, care vor veghea ulterior casa.
În alte zone, pentru a avea roade bogate în livezi, pomii se amenință cu toporul și se stropesc cu țuică. Tot acum, gospodarii din Maramureș adună lucrurile de prisos de prin curți și le dau foc. Ritualul, cunoscut sub numele Noaptea focurilor, e practicat la fiecare casă maramureșeană, el durând până după miezul nopții sau până în zori.
Fiind dezlegare la pește, se spune că acela care gustă pește de Buna Vestire se va simți tot anul ca peștele în apă. În popor, se mai spune că pescarii nu au voie, azi, să arunce mamaligă în apă, pentru că mor peștii.
Tot în această zi, este interzis sa dormi prea mult căci, în caz contrar, vei fi somnoros de-a lungul întregului an.

Related Articles

Back to top button