Administratie

Firme de taximetrie amendate pentru muncă la negru

de Marian MOCANU

Două firme de taximetrie vasluiene au fost amendate pentru că foloseau angajați fără forme legale. În urma verificărilor, inspectorii ITM au descoperit că unii dintre taximetriști aveau contract de muncă cu jumătate de normă, deși prestau câte opt ore. În același timp, patronii firmelor de taximetrie se plâng că, întrucât Primăria Vaslui a dat prea multe autorizații, ei nu-și mai pot acoperi cheltuielile.

La nivelul municipiului Vaslui, sunt eliberate 150 de autorizații de taxi pentru transport persoane și 5 autorizații pentru transport marfă, în condițiile în care sunt disponibile, conform prevederilor legale, cu 175 autorizații.

În iarna trecută, o inițiativă a Primăriei Vaslui de creștere a numărului de autorizații de taximetrie pe raza municipiului, în speranța unor servicii mai ieftine și mai de calitate, au fost întâmpinate cu proteste din partea taximetriștilor.

Mai mult decât atât, patronii firmelor de taximetrie se tem că, odată cu deschiderea liniilor de troleibuz, în vara acestui an, vor avea tot mai puțin clienți, deci le vor scădea încasările.

În același timp, aceeași patroni au început ca, pentru a-și acoperi cheltuielile, zic ei, în fapt pentru a avea un profit cât mai mare, să folosească și practici ilegale, inclusiv prin a-și plăti mai puțin, ori chiar fără forme legale, angajații. Zilele trecute, în urma controalelor tematice făcute de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui, au fost descoperite mai multe cazuri în care, deși aveau contract de muncă pentru două sau patru ore, în realitate angajații erau obligați să muncească opt ore, cât reprezintă norma întreagă de lucru.

În aceste condiții, două firme de taximetrie au fost amendate de reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui cu câte 1.500 de lei. De asemenea, s-a luat măsura pentru ca toți angajații să se întocmească documentația corectă, pentru cele opt ore de lucru prestate în mod real de salariați. Alte două firme de taximetrie au fost sancționate cu amenzi de câte 10.000 lei pentru folosire de angajați fără contracte de muncă.

„Noi verificăm în permanență angajatorii vasluieni pentru descurajarea acestor practici, atât de folosire a muncii la negru, cât și de obligare a angajaților să presteze program de opt ore în condițiile în care au contract de muncă cu jumătate de normă sau mai puțin. Astfel de controale vor continua, iar cazurile de folosire a forței de muncă la negru nu vor fi sub nicio formă tolerate”, a declarat Cristian Câmpeanu, șeful serviciului relații de muncă din cadrul ITM Vaslui.

Related Articles

Back to top button