AdministratieSocial

Ultima zi pentru depunerea cererilor de subvenții pentru motorină

de Marian Mocanu

Fermierii vasluieni care au încheiat un acord prealabil pentru a beneficia de ajutorul de stat pentru motorina folosită în agricultură sunt așteptați să depună cererile aferente trimestrului III a acestui an. Termenul limită de depunere a cererilor la Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) Vaslui este mâine, 30 octombrie! Până luni, 26 octombrie, doar o treime dintre potențialii beneficiari au depus aceste cereri de subvenție.

30 octombrie este termenul final de depunere a cererilor de plată pentru ajutorul pentru cantitățile de motorină achiziționate și folosite în agricultură. Cu doar patru zile înainte, doar o treime din cei 380 de fermieri care au beneficiat de acest ajutor financiar în trimestrul I și II a acestui an s-au prezentat la Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) Vaslui pentru a depune cererile aferente cantităților de motorină folosit la lucrările agricole din trimestrul III.

„Beneficiarii pentru care a fost emis acordul prealabil de finanțare pentru anul 2015 trebuie să depună până la data de 30 octombrie solicitările pentru ajutorul de stat. Acestea trebuie însoțite de o situație centralizatoare cu cantitățile de motorină achiziționate și utilizate în trimestrul al III-lea, precum și documentele prevăzute de Ordinul MADR nr. 1727/2015. Precizăm că beneficiarii au obligația să utilizeze motorina achiziționată cu acciză redusă strict în scopul destinat, în agricultură”, ne-a declarat Răzvan Artene, directorul executiv al APIA Vaslui.

Trebuie spus că fermierii pot folosi în agricultură motorină beneficiind de o reducere a accizei până la 21 euro/mia de litri, diferența dintre rata accizei standard și acciza redusă fiindu-le acordată ca ajutor de stat sub formă de rambursare a sumelor cheltuite. La nivelul județului Vaslui, în prima parte a anului s-a acordat un ajutor de stat sub formă de diferență de acciză pentru 4.506 tone de motorină, folosită de 380 de beneficiari. Cei mai mulți dintre aceștia folosesc motorina pentru lucrările agricole în sectorul vegetal, doar 6% din ei fiind în sectorul zootehnic. Mai trebuie menționat faptul că, în județul Vaslui, în anul 2015 nu a fost nici o solicitare pentru folosirea de motorină cu acciză redusă în sectorul de îmbunătățiri funciare, respectiv pentru irigații. Un motiv ar fi faptul că asociațiile vasluiene de utilizatori de apă pentru irigații au înlocuit pompele pe bază de motorină, pentru că nu sunt destul de performante, cu altele, alimentate cu energie electrică.

Related Articles

Back to top button