Social

Bienala „N.N Tonitza”, la Muzeul „Vasile Pârvan”

Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad și-a propus ca din acest an să organizeze o bienală „Nicolae Tonitza”, în cadrul căreia să existe un dialog al artelor care să îmbine grafica și pictura cu muzica clasică. Concret, o dată la doi ani, muzeul bârlădean va organiza un concurs de pictură și grafică pe două secțiuni – artiști consacrați și artiști tineri aflați la început de drum.

„Pentru a încuraja artiștii consacrați, dar și pe cei tineri, ne-am gândit că ar fi bine să organizăm o bienală dedicată marelui pictor român Nicolae Tonitza, născut la Bârlad. Am vorbit deja cu reprezentanții Primăriei Bârlad, care s-au arătat interesați inclusiv să asigure un fond de premiere în valoare de 1.000 de euro. Vom stabili imediat data acestui concurs, care dorim să devină tradiție”, ne-a declarat Mircea Mamalaucă, directorul Muzeului „Vasile Pârvan”.

Juriul concursului va fi format din profesori universitari din țară, iar lucrările vor rămâne în patrimoniul muzeului. Este un mod inteligent de a achiziționa opere de artă valoroase într-o perioadă în care numărul donatorilor a scăzut dramatic.

Nicolae Tonitza s-a născut la Bârlad în anul 1886, a urmat Școala Primară de Băieți nr. 2 și Gimnaziul Real „Manolache Costache Epureanu” din oraș. Tonitza este, în continuare, unul dintre cei mai bine cotați pictori, iar muzeul bârlădean este în posesia câtorva zeci de lucrări ale artistului. Potrivit Top 100 al celor mai valoroși pictori români, lansat în octombrie 2012, Nicolae Tonitza conducea clasamentul celor mai bine vânduți artiști români în licitațiile publice din ultimii zece ani. Potrivit unui comunicat al Casei Artmark, topul era condus de Nicolae Tonitza cu opera „În iatac”, adjudecată la Licitația de iarnă a Artmark din 2011, cu prețul record de 290.000 de euro. (Mihaela NICULESCU)

Related Articles

Back to top button