Invatamant

Dezastrul demografic lovește școala: Învățământul bârlădean se năruie

Din cauza scăderii drastice a populației de vârstă școlară, tot mai multe instituții de învățământ din Bârlad dispar sau sunt comasate cu alte unități. După ce, în urmă cu doi ani, a fost desființată Școala generală nr. 7, acum a venit rândul Școlii 4 “Tudor Pamfile”. Unitatea mai are înscriși doar 65 de elevi, în condițiile în care minimul necesar pentru a funcționa este de 300. Trei grădinițe vor fi “înghițite” de alte structuri locale, din același motiv.
Ceea ce doar se preconiza acum câțiva ani începe să prindă contur din ce în ce mai clar: învățământul bârlădean este în pragul unei crize de proporții din cauza scăderii drastice a populației de vârstă școlară. Mai pe românește, faptul că oamenii nu se mai înghesuie la făcut copii provoacă efecte negative în lanț: instituțiile de învățământ (de la grădinițe și până la licee) rămân fără elevi, sunt comasate cu altele, “norocoase”, sau sunt pur și simplu desființate, iar, într-un final, apare un nou val de șomeri, inclusiv din rândul cadrelor didactice.
O nouă unitate care va dispărea de pe firmamentul învățământului bârlădean este Școala gimnazială nr. 4 “Tudor Pamfile”. Aceasta va înceta să mai existe odată cu actualul an școlar. Și vorbim aici despre una dintre cele mai vechi instituții de învățământ din Bârlad, căci școala în cauză are nu mai puțin de 157 de ani! Altfel spus, după mai bine de un secol și jumătate în care a instruit zeci de mii de elevi, Școala “Tudor Pamfile” va sucomba.
Primele semne ale declinului au apărut acum câțiva ani, principalul indicator fiind scăderea continuă a numărului copiilor care se înscriau la școală. De altfel, este un fenomen generalizat în întreg orașul, ba chiar și în mediul rural, unde putem întâlni localități întregi fără elevi, dar dotate cu școli moderne prin care bate vântul.
În momentul de față, la Școala “Tudor Pamfile” mai învață nici mai mult, nici mai puțin de 65 de elevi, împărțiți în exact cinci clase mari și late. În fiecare clasă sunt 13 elevi, în condițiile în care normativele Ministerului Educației prevăd un minimum de 15. Aceleași normative stipulează că o școală trebuie să aibă înscriși cel puțin 300 de elevi, or Școala “Tudor Pamfile” este departe de a îndeplini această cerință.
În consecință, autoritățile locale s-au văzut nevoite ca din anul școlar următor, 2014-2015, să desființeze această instituție de învățământ. Atenție, nu va fi comasată, căci nu mai este ce comasa, mai ales că previziunile pentru anii următori sunt la fel de sumbre, adică se așteaptă ca numărul copiilor din zona arondată să fie și mai mic.
Decizia de desființare a Școlii “Tudor Pamfile” face obiectul unui proiect de hotărâre a Consiliului Local (CL) Bârlad, privind stabilirea rețelei de învățământ pentru anul școlar 2014-2015 și care este inclus pe ordinea de zi a ședinței ordinare de astăzi.
“Din păcate, nu avem încotro și suntem nevoiți să aplicăm această măsură pentru că, potrivit normativelor în vigoare, această școală nu mai poate funcționa și nici nu mai poate avea personalitate juridică. Este o situație delicată, dar cauzele sunt cât se poate de obiective. Realitatea este că populația școlară a scăzut drastic, iar asta înseamnă că învățământul rămâne, încet, încet, fără obiectul muncii”, ne-a declarat Marin Bunea, viceprimarul Bârladului.

Redistribuiri și comasări
Elevii care învață acum la Școala “Tudor Pamfile” vor fi repartizați din anul școlar viitor la alte instituții de învățământ locale. La fel se va întâmpla și cu cadrele didactice.
“Personalul didactic va intra în restrângere de activitate și va fi redistribuit. Este trist că s-a ajuns la așa ceva. E păcat că una dintre cele mai vechi instituții de învățământ din Bârlad sfârșește în acest mod”, ne-a declarat Mihai Mintuță, directorul școlii.
Cât privește localul unității, acesta va fi preluat de Școala de Muzică și Arte Plastice “N.N. Tonitza”.
Reamintim că prima instituție de învățământ bârlădeană care a dispărut a fost Școala generală nr. 7 “Cpt. Grigore Ignat”, care, acum doi ani, și-a pierdut personalitatea juridică și a devenit structură a Școlii gimnaziale “Stroe S. Belloescu” (fosta Școală generală nr. 10).
Școala “Tudor Pamfile” nu este singura instituție de învățământ care din anul școlar viitor nu va ma exista. I se adaugă trei unități preșcolare: Grădinița nr. 4 cu program prelungit (130 de copii), Grădinița nr. 20 (75 de copii), care vor fi comasate și vor deveni structură a Școlii de Muzică și Arte Plastice “N.N. Tonitza”, și Grădinița nr. 15 (55 de copii), care va fi comasată cu
Grădinița nr. 5 (185 de copii). Automat, grădinițele comasate își vor pierde și personalitatea juridică.
Iar cauza este aceeași: scăderea drastică a populației școlare. Cu alte cuvinte, s-au dus vremurile când românii se înghesuiau să procreeze, iar statul încuraja atât de mult acest lucru, încât crease și titlul onorific de “mamă eroină”. Este încă o dovadă a vremurilor deloc roz pe care le trăim, a unui stat incapabil să asigure o protecție socială reală cetățenilor săi.

Related Articles

Back to top button