Social

„Cu muncă susținută, putem ajunge și la performanță” – Campioni la proiecte europene

După ce Consiliul Local Lipovăț, prin Centrul Cultural „{tefan Ciobotărașu”, a implementat cu succes proiectele „Cultură fără frontiere”, în parteneriat cu Raionul Soroca, Republica Moldova (Proiect PHARE-CBC, Componenta 2005), „Zestrea Moldovenilor”, în parteneriat cu Raionul Leova, Republica Moldova (Proiect PHARE-CBC, Componenta 2006) și proiectul „Farmecul teatrului”, în parteneriat cu Raionul Soroca, sat Schineni, Republica Moldova (Programul Operațional Comun România RO-UA-MD 2007 – 2013), a venit rândul unui alt proiect trilateral România-Ucraina-Republica Moldova. „Fanfarele străbat hotarele” este implementat de Consiliul Local Lipovăț, prin Centrul Cultural “Ștefan Ciobotărașu”, în parteneriat cu Consiliul Raional Leova (R. Moldova) și Consiliul Local Costiceni, raionul Noua Sulița, regiunea Cernăuți, Ucraina. Valoarea totală este de 164.900 de euro, din care suma de 148.410 euro este asigurată de la Uniunea Europeană, 11.543 euro – cofinanțare Consiliul Local Lipovăț, 2.473 de euro – Consiliul Raional Leova, iar 2.473 de euro -Consiliul Local Costiceni.

Proiectul „Fanfarele străbat hotarele” și-a propus promovarea muzicii de fanfară ca formă de cooperare transfrontalieră, prin organizarea unui turneu internațional și a unuia local, precum și revigorarea tradițiilor locale românești cu privire la muzica de fanfară, prin reconstituirea fanfarei din comunitatea Lipovăț.

„E multă muncă în derularea unui proiect”

fanafara_22Proiectul este în cea de-a șasea lună de implementare. P=nă acum, au fost achiziționate instrumente noi, s-a organizat castingul și au început cursurile necesare reconstituirii fanfarei „Moștenitorii”, formată din membrii comunității Fundu Văii – Lipovăț. Activitatea de constituire a formației de fanfară este coordonată de renumitul profesor Nicolae Bălan și se află în cea de-a patra lună de repetiții intensive în vederea realizării unui repertoriu diversificat pentru concertele care urmează a fi susținute.

„Nu este ușor, dar cu muncă susținută putem ajunge și la performanță. Oricum, suntem într-un curs ascendent în ceea ce privește organizarea fanfarei Moștenitorii de la Fundu Văii”, a declarat profesorul Bălan.

În vederea unei reale colaborări, zilele acestea a fost realizat un prim schimb de experiență, fanfara „Moștenitorii” primind prima vizită a unuia dintre parteneri, cel din Republica Moldova. Delegația a participat la c=teva repetiții, arăt=ndu-se plăcut surprinsă de atmosfera de lucru a întregii echipe de proiect.

„E multă muncă în derularea unui proiect și spun acest lucru în cunoștință de cauză. Este însă aproape singura modalitate prin care putem promova și îmbunătăți dotarea materială a instituțiilor de cultură at=t în Rom=nia c=t și în Moldova. Noi am achiziționat instrumentele, iar membrii fanfarei noastre recunosc performanțele noilor instrumente. Despre fanfara de la Lipovăț se vede că au muncit, că se străduiesc să-și formeze un repertoriu, dar, ca și la noi, munca trebuie continuată”, a declarat Mihai Suruc, directorul Direcției de Cultură a orașului Leova, responsabil tehnic și coordonator local în cadrul proiectului pentru Republica Moldova.

Despre partenerul 2, din Ucraina, managerul de proiect Maricel Rusu, ne-a spus că lucrurile sunt mai complicate datorită tensiunilor sociale din această țară, a lipsei de experiență a echipei ucrainene în implementarea proiectelor europene și a diferențelor de structurare a documentelor. Cu toate acestea, și în Ucraina proiectul este în plină desfășurare, cei doi parteneri primind îndrumările necesare, iar vizita în România a celor din Ucraina va avea loc în perioada imediat următoare.

„S-a depus la Biroul Regional de Cooperare Transfrontalieră Iași-Secretariatul Tehnic Comun, primul Raport de Progres în derularea proiectului, iar răspunsul primit a confirmat că munca întregii echipe de proiect este una de succes. Sperăm ca un succes să fie și primul test pe care formația de fanfară «Moștenitorii» îl va da pe 1 iunie în comuna Banca, satul Mitoc, și că tradiția muzicii de fanfară va aduce mulți spectatori și multe aplauze”, a spus Maricel Rusu, managerul proiectului.

 Cristi Lapa

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button