Ziua Mondială a Sănătății
Direcția de Sănătate Publică (DSP) a județului Vaslui celebrează astăzi Ziua Mondială a Sănătății, printr-o campanie destinată prevenirii și combaterii bolilor transmise prin vectori – „Entități mici, pericol mare!”.
”Scopul acestei campanii este de a sensibiliza populația, profesioniștii din domeniul sănătății și autoritățile publice în privința amenințării pe care o reprezintă vectorii și bolile transmise prin aceștia și stimularea familiilor și comunităților pentru a acționa și a se proteja. Vectorii sunt entități mici (țânțarii, muștele, gândacii, căpușele, melcii de apă dulce) care pot transmite boli de la o persoană la alta și dintr-un loc în altul. Aceștia ne pot pune sănătatea în pericol atât acasă, cât și atunci când călătorim”, a declarat, Mihaela Vlada, directoarea DSP Vaslui.
În prezent, bolile transmise prin vectori sunt răspunzătoare pentru 17% din povara globală estimată pentru toate bolile infecțioase. Afecțiunea transmisă prin vectori cu cea mai mare creștere în lume este febra Denga, 40% din populație fiind amenințată de acest flagel.
Sănătatea bârlădenilor contează!
Pentru a marca Ziua Mondială a Sănătății, Centrul de Sănătate „Myosotis” Bârlad, în colaborare cu voluntarii Asociației „Myosotis”, va organiza activitatea „Sănătatea ta contează!”, derulată pe parcursul întregii săptămâni. Campania are ca obiectiv principal conștientizarea cetățenilor cu privire la importanța verificării periodice a stării generale de sănătate. În intervalul 7-11 aprilie, persoanele interesate pot beneficia gratuit de măsurarea glicemiei, a tensiunii arteriale și a greutății corporale, în incinta Centrului de Sănătate „Myosotis”, din strada Ștefan cel Mare, nr. 6, bloc B1-3, scara B. De asemenea, vor primi materiale informative cu privire la consumul de tutun, alcool și droguri, pliante și broșuri cu detalii despre metodele contraceptive.
„Centrul nostru își propune să ajute la îmbunătățirea stării de sănătate a persoanelor din comunitate prin programe de educație, consiliere în sănătatea reproducerii, servicii de planificare familială și distribuție gratuită de contraceptive. Totodată, femeile care au fost diagnosticate cu cancer la sân și au suferit o intervenție chirurgicală de mastectomie pot beneficia gratuit de proteze mamare”, ne-a declarat Mihai Popa, directorul Asociației „Myosotis” România.