Home » Local » DSP Vaslui: Vaccinarea – investiție în viitor!

DSP Vaslui: Vaccinarea – investiție în viitor!

Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană (DSP) Vaslui desfăşoară în luna aprilie 2022 activităţi de implementare a Campaniei Luna Naţională de informare despre VACCINARE şi celebrează Săptămâna Europeană a Vaccinării, 24.04-01.05.2022.

Vaccinarea împotriva COVID-19 continuă să facă titluri în întreaga regiune, pe măsură ce mai mulţi oameni sunt vaccinaţi împotriva bolii. Dar, pe lângă COVID-19, mai rămân multe alte boli prevenibile prin vaccinare care necesită o atenţie continuă, cum ar fi rujeola şi poliomielita.

Acoperirea vaccinală împotriva rujeolei şi incidenţa înregistrată prin supraveghere sunt semne ale forţei programelor de vaccinare, indicând comunităţile şi grupurile de vârstă care sunt neimunizate sau subimunizate şi unde este nevoie să se pună mai mult accent.

În Europa şi în România, s-a constatat o scădere accentuată a cazurilor de rujeolă în timpul pandemiei de COVID-19. Conform INSP-CNSCBT/CNSISP, deoarece din luna iunie a anului 2020 nu a mai fost raportat niciun caz confirmat de rujeolă şi nu s-a mai înregistrat niciun deces prin rujeolă, începând cu luna august 2020 a fost sistată campania suplimentară de vaccinare cu ROR.

Procentul de copii vaccinaţi conform calendarului este sub nivelul optim la vaccinurile administrate prin intermediul medicilor de familie, în condiţiile în care au existat discontinuităţi în aprovizionarea cu produse biologice sau acestea au fost achiziţionate în cantităţi insuficiente.

O campanie de vaccinare împotriva poliomielitei pentru copii cu vârste între 6 luni şi 6 ani care nu au primit dozele polio în trecut a început în Ucraina, în data de 1 februarie 2022. Această campanie de tip catch-up este parte a unui răspuns cuprinzător pentru stoparea unui focar de poliovirus, depistat în Ucraina în octombrie 2021. Scopul imediat al campaniei era atingerea nivelului recomandat de OMS de acoperire de vaccinare de 95% a copiilor eligibili.înainte de începerea conflictului, se preconiza o campanie de vaccinare care să cuprindă 140000 de copii din Ucraina.

În România, în ultimii ani s-a menţinut Urgenţa de Sănătate Publică de Importanţă Internaţională (USPII) privind riscul de răspândire a virusului polio, pentru care s-au instituit măsuri suplimentare: intensificarea supravegherii cazurilor de PAF (paralizie acută flască), recuperarea la vaccinare a copiilor în vârstă de până la 5 ani cu mai puţin de 3 doze de VPI (vaccinare antipoliomelitica) şi intensificarea supravegherii de mediu în judeţele de la graniţa cu Ucraina: Satu-Mare, Maramureş, Suceava şi Botoşani.

Până la data de 06.02.2022 au fost vaccinate antigripal 1360995 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii. De la începutul sezonului 2020-2021 au fost confirmate 4 cazuri de gripă: 1 caz de gripă cu virus AHI, 1 caz de gripă A şi 2 cazuri de gripă cu virus B. Nu a fost comunicat niciun deces confirmat cu virus gripal. Până la data de 21.02.2021 au fost vaccinate antigripal 2.265.289 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

Epidemia de COVID-19 care a debutat la sfârşitul anului 2019 a fost declarată pandemie de către OMS în data de 11 martie 2020. Aceasta este prima pandemie cauzată de un coronavirus. Vaccinurile pentru prevenirea COVID-19 au devenit disponibile în UE/SEE în decembrie 2020.

În perioada 2020-2021, în judeţul Vaslui au fost confirmate 384 cazuri de gripă şi imunizate antigripal 81295 de persoane, a fost confirmat 1 caz de rujeolă şi au fost vaccinaţi cu ROR 10529 de copii. În ceea ce priveşte situaţia vaccinării anti COVID-19 în judeţul Vaslui, în perioada 2020 – 2021 au fost imunizate 219299 persoane din care 111694 cu prima doză, 81987 cu a doua doză şi 25618 cu a treia doză.

Săptămâna Europeană a Vaccinării se orientează pe sensibilizarea şi informarea personalului medical şi populaţiei despre Agenda de Vaccinare 2030, despre vaccinurile disponibile şi rolul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în asigurarea distribuţiei echitabile a acestora.

Campania IEC naţională este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi este implementată local de Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Vaslui.

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*