Sanatate

Bani mai puțini, bolnavi mai mulți: Alarmă în sănătate

«De câțiva ani, sistemul de sănătate vasluian se bazează pe contribuțiile altor județe la fondul unic de asigurări și asta din cauză că tot ceea ce reușesc să colecteze vasluienii nu ar ajunge nici măcar pentru decontarea rețetelor medicale pe o singură lună», a declarat Simona Polak, președintele CJAS Vaslui.

În județul Vaslui, mii de persoane suferă de diverse afecțiuni cronice, dar numărul angajaților care contribuie, potrivit legii, la bugetul asigurărilor de sănătate este foarte mic. Din această cauză, autoritățile sanitare sunt nevoite ca, lunar, să solicite Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să suplimenteze fondurile destinate județului nostru. Principala cauză care a dus la această situație este lipsa locurilor de muncă.

«De câțiva ani, sistemul de sănătate vasluian se bazează pe contribuțiile altor județe la fondul unic de asigurări și asta din cauză că tot ceea ce reușesc să colecteze vasluienii nu ar ajunge nici măcar pentru decontarea rețetelor medicale pe o singură lună. Dacă vorbim de colectarea sumelor la bugetul de sănătate în județul Vaslui, numărul de contribuabili față de beneficiari este la sub jumătate. Cei circa 60.000 salariați din județ nu pot să țină în spate o populație de peste 400.000 de locuitori. Conform legii, scutiți de la plata contribuției la sănătate sunt minorii. Restul populației contribuie cu 5,5% la fondul unic de asigurări de sănătate», a declarat Simona Polak, președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui.

În condițiile în care banii destinați sistemului sanitar sunt și așa insuficienți, numărul persoanelor bolnave este tot mai mare. În ultima lună, s-a înregistrat o nouă creștere a consumului de medicamente în cadrul Programelor Naționale de Sănătate.

„Avem un consum mai mare cu 124.000 de lei. Îngrijorător este faptul că a crescut consumul la ceea ce înseamnă cancer, diabet, hepatite, adică la boli foarte grave. Dacă ar fi crescut consumul pe partea cealaltă, la medicamentele gratuite și compensate pentru boli care se pot vindeca după o perioadă scurtă de tratament, nu ar fi fost mare lucru”, a mai spus Simona Polak.

Stresul și alimentația proastă sunt principalele cauze ale bolilor care îi lovesc pe vasluieni. Cancerul lovește tot mai tare, multe dintre persoanele afectate având vârste tinere.

„Statisticile ne arată o creștere cu 2,7% a numărului cazurilor de cancer luate în evidența medicilor specialiști în cursul anului 2013, față de perioada similară a anului 2012. Este și o creștere a numărului de bolnavi cu cancer de col uterin și cancer de prostată. La sfârșitul anului 2013, în județul Vaslui erau în evidență 7.016 bolnavi cu diferite forme de cancer”, a menționat Mihaela Topliceanu, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Vaslui.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button