Clinicile private, reclamate la procuratură: Lovitură pentru mafia permiselor
Președintele Colegiului Medicilor Vaslui, Mioara Dașcău, a depus o sesizare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui cu privire la faptul că dosarele medicale ale candidaților la examenul pentru obținerea permisului de conducere sunt întocmite cu superficialitate. Cei care vor fi găsiți vinovați riscă să stea șase ani după gratii.
Reprezentanții Colegiului Medicilor Vaslui au sesizat procurorii cu privire la o serie de nereguli în ce privește fișele medicale necesare obținerii permisului de conducător auto. Conform legii, documentul menționat trebuie completat și parafat mai întâi de medicul de familie și abia apoi de medicii specialiști, în urma examinării pacientului.
“Mersul în policlinică pentru întocmirea dosarului în cazul persoanelor care urmează să dea examen pentru permisul auto a ajuns să fie o formalitate. Am solicitat să se verifice dacă examenele medicale specifice în astfel de cazuri sunt efectuate cu seriozitate deoarece există semnale că lucrurile nu se defășoară cum ar trebui. Nu se respectă traseul corect al fișei candidatului. Primul care știe istoricul medical al pacientului și care ar trebui să pună viza pe fișa medicală este mdicul de familie. La noi se merge mai întâi în policlinică și apoi la medicul de familie, lucru care nu mi se pare normal. Am făcut această sesizare la Parchet. Din semnalele pe care le avem noi, doar la Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Județean de Urgență este primită o fișă medicală numai dacă are și parafa medicului de familie pe listele căruia este înscris viitorul șofer. La noi se prezintă foarte mulți pacienți care au deja fișele medicale parafate de medicii specialiști care își desfășoară activitate în clinicile private. Nu este normal. Este vorba despre siguranța și viața noastră a tuturor. Nu poate să știe un medic specialist de la clinica x că o persoană nu se află în evidențele medicului de familie cu vreo afecțiune», a declarat Mioara Dașcău, președintele Colegiului Medicilor Vaslui.
Bolnavi la volan
Cei mai mulți dintre viitorii șoferi nu trec însă pe la medicul de familie. Prima dată merg la clinicile private, unde medicii de acolo își pun parafele pe fișele auto, chiar dacă acestea nu sunt vizate de medicul de familie.
Președintele Colegiului Medicilor Vaslui a făcut, totodată, apel la medicii de familie să nu mai accepte nicio manevră ilegală: «Colegiul face apel la toți medicii de familie din județ să nu accepte să parafeze o fișă medicală pentru examenul auto dacă este adusă de pacient deja parafată de medicii specialiști. Dacă regulamentul spune clar că fișa trebuie completată prima dată de medicul de familie și apoi de medicii specialiști, trebuie să respectăm aceste lucruri».
Este de notorietate faptul că mulți vasluieni obțin de ani de zile fișe medicale contra cost, fără să fie examinați în realitate. Totodată, obțin și avize psihologice fără măcar să dea ochii cu un psiholog.
Pentru a reuși să se înscrie la examenul de obținere a permisului de conducere, un viitor șofer are nevoie de investigații medicale pentru un număr de șapte specialități clinice: boli interne, chirurgie-ortopedie, neurologie, psihiatrie, oftalmologie, ORL și serologia sângelui. Deși pare că este nevoie de multă alergătură, practic, se procedează foarte simplu: omul merge la o clinică privată, achită o taxă și primește fișa cu toate parafele necesare. Așa se ajunge în situații în care persoane cu deficiențe de vedere sau suferinde de alte afecțiuni grave obțin permis de conducere.
Dincolo de ilegalitatea în sine, de modul în care va fi soluționată plângerea aflată pe rolul Parchetului, câteva întrebări se impun, iar răspunsurile nu sunt greu de intuit: Dacă respectivii candidați au deficiențe de vedere, sunt epileptici sau cu probleme cardiace deosebite ori cu afecțiuni psihice, câtă siguranță prezintă ei pentru participanții la trafic? Niciuna! Este posibil să cadă ei înșiși victime? Da! Din vina lor, pot fi omorâți oameni nevinovați? Desigur! Și, nu în ultimul rând, se pune întrebarea: Cât de iresponsabili pot fi cei care «aranjează» respectivele fișe medicale? Răspunsul au obligația să-l dea, cât mai repede cu putință, reprezentanții instituțiilor în drept.
Pedepsele prevăzute de Codul Penal în astfel de cazuri sunt cuprinse între trei luni și șase ani de închisoare, în funcție de gravitatea faptelor și de calitatea celui care le-a săvârșit.