Județul încă mai trăiește: Vasluiul celor 12
Economia județului nostru depinde de o duzină de societăți comerciale care au câteva sute de angajați fiecare și care sunt incluse în rândul marilor contribuabili ai țării. Fiind neatractiv pentru investorii importanți, Vasluiul a ajuns printre cele mai sărace zone din țară și chiar din Europa.
În lista companiilor vasluiene aflate, de la 1 ianuarie 2014, în administrarea Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală se regăsesc doar 12 societăți: BAMBUS SRL, CLEOPATRA CENTER SRL, COMCEREAL SA, DAMAREX SRL, HEPA PROIECT SRL, MANDRA SA, MOPAN SA, PLANTAGRO-COM SRL, RULMENȚI SA, SAFIR SRL, ULEROM SA și VASCAR SA. Numărul acestora face ca județul Vaslui să fie în coada clasamentului la nivel național.
Deloc întâmplător, economia județului este într-un declin accentuat. Lucrările de construcții au scăzut, turismul este aproape inexistent, industria nu mai reprezintă de mult un sector important în economia județului, agricultura este de subzistență, comerțul internațional s-a redus considerabil, iar șomajul este în floare.
“Ceea ce știm cu toții este că județul Vaslui se plasează în coada ierarhiei economice, nu numai din țară, ci și din Europa. Este cotat ca unul dintre cele mai sărace. La fel este recunoscut și de Uniunea Europeană. Eu aș vrea să vedem ce trebuie să facem ca să ieșim din această situație. Este marea noastră problemă, și ar trebui să facem un efort comun, absolut toți cei care avem posibilitatea să contribuim la ieșirea Vasluiului din această situație dificilă din punct de vedere economic. Trebuie să reindustrializăm, să relansăm economia județului Vaslui. Eu în acest sens, am făcut câteva propuneri care, după părerea mea și a altor factori de răspundere, atât din mediul politic, cât și din mediul economic, ar duce la ieșirea din această situație. Din păcate, cu regret constatăm că, pe zi ce trece, situația se complică, nu se relaxează. Am spus, inclusiv când a fost vizita domnului Geoană la Vaslui, că trei propuneri ar trebui să fie luate în considerare. Sigur că rezolvarea lor este la nivel de guvern, dar dacă toți factorii decizionali sunt de aceeași părere și se concentrează pentru rezolvarea lor, cred că există posibilitatea ca guvernul să fie determinat să ia aceste măsuri”, ne-a declarat Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii din județul Vaslui.
“Un mecanism de dezvoltare reală”
Una dintre propuneri este declararea județului Vaslui drept zonă defavorizată, pentru a putea beneficia de înlesnirile fiscale date de o asemena titulatură. Cea de-a doua este aprobarea unui program de dezvoltare economică.
“Eu am apreciat acest program la un miliard de euro, finanțat din fonduri europene pentru dezvoltarea economiei județului Vaslui la nivelul mediei județelor din țară. Sigur, structura acestui program economic ar urma să fie creionată de noi, cei care trăim în această zonă, și nu de altcineva. Să spunem ce investiții trebuie făcute în sectorul agricol, în sectorul confecțiilor, în sectorul energiei, în sectorul mediului, comerțului și așa mai departe. Deci în toate sectoarele de activitate, în așa fel încât acest program să devină un mecanism de dezvoltare reală”, a explicat Copacinschi.
Cea de-a treia propunere, având în vedere dezvoltarea relațiilor cu Republica Moldova, pe care se pune accent în această perioadă, este declararea zonei Huși-Albița drept zonă economică liberă pentru ca firmele care activează aici să beneficieze de scutiri fiscale. Investitorii vor fi astfel tentați să vină în județul Vaslui.
“De aceste investiții avem mare nevoie fiindcă înseamnă creare de locuri de muncă. Eu mă gândesc la investiții în industrie, care aduc locuri de muncă de lungă durată, precum și plusvaloare, care va duce la multiplicarea investițiilor. De asta avem nevoie și facem eforturi în continuare, sperând ca aceste măsuri, pe care eu le-aș caracteriza ca măsuri fundamentale, să fie însoțite de în același timp de o serie de multe alte măsuri care pot duce la relansarea economică, mai ales industrială, a județului Vaslui”, a mai spus Ovidiu Copacinschi.
Cât va dura până ce aceste propuneri vor deveni fapte, nu se știe, cert este că vasluienii o duc din ce în ce mai greu. Salariile au rămas aceleași, toate s-au scumpit, puterea de cumpărare a scăzut, profitul firmelor e în continuă scădere, iar afaceriștii care pun la lacătul pe ușă se înmulțesc de la o lună la alta.