altex
Sanatate

Medicii, «consultați» de procurori: Descindere la Policlinica Vaslui

Vineri, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, împreună cu lucrătorii Direcției Generale Anticorupție au ridicat mai documentele medicale în care erau consemnate consultațiile efectuate la Ambulatoriul de Specialitate (Policlinica) Spitalului Județean de Urgență. Oamenii legii desfășoară cercetări privind unele fapte de corupție.

Conducerea Spitalului Județean de Urgență a anunțat că Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui și Direcția Generală Anticorupție au solicitat registrele de consultații din perioada septembrie 2011 – martie 2012.

“Mai multe informații nu ne-au fost furnizate, pentru a nu fi periclitată ancheta. Ni s-au solicitat aceste documente și au fost puse la dispoziție”, a declarat Ana Rider, managerul Spitalului Județean de Urgență Vaslui.

Surse judiciare au menționat că ancheta vizează eliberarea de rețete compensate și gratuite, mai multe cadre medicale din cadrul Policlinicii Vaslui fiind cercetate pentru fapte de corupție.

”Ancheta este încă în fază incipientă. Se fac audieri pentru fapte de corupție. Momentan, nu pot fi date publicității date despre acest dosar”, a explicat procurorul Alice Ruja, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui.

test

Modalitatea de eliberare a rețetelor compensate și gratuite se afla în vizorul polițiștilor încă din primăvara anului trecut, mai mulți farmaciști din oraș fiind bănuiți că au înțelegeri oneroase cu diverși medici, încasând bani fără ca medicamentele să fie efectiv date pacienților. Procurorii nu au confirmat însă dacă și acțiunea de vineri face parte din dosarul instrumentat de Serviciul de Investigare a Fraudelor. Trebuie spus că una dintre farmaciile vizate de polițiști este „Damidar“, care aparține Georgetei Gentimir, fostă Dăriescu. În anul 2012, unitatea a obținut de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Vaslui peste 300.000 de lei, bani decontați în urma eliberărilor de rețete compensate și gratuite.

Surse judiciare spun că, în ultimii ani, mai mulți farmaciști din Vaslui au completat în fals sute, dacă nu mii de rețete pentru diferite afecțiuni inventate, mai ales legate de boli psihice. Printre pacienții care „au beneficiat“ de aceste medicamente s-ar afla inclusiv persoane decedate. Conform primelor estimări, prejudiciul adus bugetului sănătății depășește două milioane de lei.

Controale și în spitale

Descinderile procurorilor la Policlinica Vaslui coincid cu verificările declanșate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Ministerul Sănătății în 77 de spitale din România. Ministrul sănătății, Nicolae Bănicioiu, a anunțat că echipele de control vor avea ca obiectiv verificarea modului în care sunt realizate decontările pentru serviciile medicale din spitale, după declanșarea scandalului privind decontările ilegale pentru operații făcute la Spitalul de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri din capitală.

Informațiile vor fi coroborate cu datele prezentate de Școala Națională de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar București și casele de asigurări de sănătate. Controalele se vor încheia pe 30 mai, iar concluziile vor fi prezentate în prima jumătate a lunii iunie.

Related Articles

Back to top button