altex
National

Cei patru judecători de la Tribunalul București acuzați de fapte de corupție au fost reținuți

Cei patru judecători de la Tribunalul București (TB) acuzați că au cerut și primit bani și bunuri în schimbul unor servicii legate de anumite dosare de insolvență au fost reținuți, în noaptea de luni spre marți, după ce Secția pentru judecători a CSM a dat aviz pentru măsuri preventive în cazul lor.

Ion Stanciu, Elena Rovența, Ciprian Sorin Viziru și Mircea Moldovan vor petrece noaptea în arest, iar marți vor fi prezentați Curții de Apel București, cu propunerea de arestare preventivă.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că dosarul judecătorilor a fost deschis în urma mai multor denunțuri, unul dintre acestea fiind formulat de un lichidator judiciar. Aceleași surse spun că, pe parcursul anchetei, în cauză au fost infiltrați cinci investigatori sub acoperire și au fost făcute numeroase înregistrări ambientale ce dovedesc acuzațiile aduse celor patru. Potrivit procurorilor anticorupție, cei patru judecători au cerut și primit atât sume de bani – între 10.000 și 15.000 de lei pe lună -, cât și bunuri, de la carne și făină la cherestea și obiecte vestimentare. Banii și bunurile erau cerute și primite de la practicieni în insolvență, lichidatori sau administratori judiciari și administratori ai întreprinderii profesionale unipersonale cu responsabilitate limitată.

„Cei patru judecători din cadrul Tribunalului București – Secția a VII-a civilă, personal sau prin intermediari, au pretins și primit de la practicieni în insolvență, lichidatori sau administratori judiciari, administratori ai întreprinderii profesionale unipersonale cu responsabilitate limitată sume de bani cuprinse între 10.000 – 15.000 lunar sau sume globale de 3.000 – 4.000 lei sau bunuri (carne, făină, cherestea, obiecte vestimentare) în scopul de a îndeplini/ a nu îndeplini sau a întârzia un act privitor la îndatoririle de serviciu ori pentru a-și exercita influența pe lângă magistrații judecători, de la diverse instanțe din București sau din țară, utilizând informații deținute prin prisma atribuțiilor deduse judecății, pe care le-au pus la dispoziția lichidatorilor judiciari, implicați sau interesați în procedura insolvenței unor societăți comerciale”, a arătat Direcția Națională Anticorupție (DNA).

Anchetatorii susțin că, potrivit probelor din dosar, până în acest moment al urmăririi penale, judecătorii Ion Stanciu, Elena Rovența, Ciprian Sorin Viziru și Mircea Moldovan, personal sau prin intermediari, au pretins și primit bani sau bunuri în scopul: de a îndeplini/a nu îndeplini sau a întârzia un act privitor la îndatoririle de serviciu în legătură cu contestațiile la tabelul preliminar al creanțelor; modalității de înscriere la masa credală cu privire la creanțele creditorilor chirografari; desemnării preferențiale a unor administratori judiciari; atribuirii preferențiale a unor dosare de insolvență; exercitării influența pe lângă magistrații judecători, de la diverse instanțe din București sau din țară, utilizând informații deținute prin prisma atribuțiilor de judecător.

test

DNA a solicitat Secției de judecători a CSM, luni seară, aviz pentru reținerea și arestarea preventivă a celor patru judecători.

Anterior, tot luni, anchetatorii le-au adus la cunoștință calitatea de suspect judecătorilor Ion Stanciu, Elena Rovența, Ciprian Sorin Viziru și Mircea Moldovan. Primii trei au fost aduși la sediul central al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), iar Moldovan a venit singur, după ce a fost căutat de anchetatori inclusiv la locuința sa din Voluntari. După ce au fost în fața anchetatorilor, magistrații au plecat, pe rând, de la DNA. Ultimul a plecat Moldovan, care a declarat că nu a luat mită și că a avut „discuții amiabile” cu procurorii. În acest dosar, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații (SRI).

Sursa: mediafax.ro

Related Articles

Back to top button