Sanatate

„A trebuit să plătesc totul, absolut totul!" Zilele grele ale bolnavilor

Ministerul Sănătății vrea să scadă cheltuielile spitalelor și să-i trimită pe români la control în policlinici. Policlinicile sunt deja supraaglomerate și prea puțin finanțate, spun atât vasluienii, cât și medicii. Conducerea Spitalului Județean de Urgență afirmă că se va ajunge la liste de așteptare pentru consultații.

De la 1 iunie, conform noului contract-cadru de furnizare a serviciilor medicale, 300 de boli vor fi diagnosticate și, cel puțin teoretic, tratate în ambulatoriu. De exemplu, un pacient care suferă de hipertensiune arterială, boală cronică de rinichi și diabet zaharat, adică trei dintre cele cinci afecțiuni cronice pentru care Ministerul Sănătății consideră că este suficientă monitorizarea de către medicul de familie, va fi nevoit să stea la cozi în policlinică. Oamenii se gândesc cu groază la ce îi așteaptă.

„De nenumărate ori am mers la control în Policlinica Vaslui. Știu situația și vă spun că nu este deloc o plăcere să vii aici. Este foarte aglomerat. Ultima dată am așteptat de la 8 dimineața până la 2 după-amiaza”, a declarat o vasluiancă.

«Este limpede că, după ce va intra în vigoare noul contract-cadru, policlinica va deveni și mai aglomerată. Orele de stat la coadă pentru un consult se vor înmulți. Și nici nu sperăm că se va schimba ceva în finanțarea laboratoarelor, adică bolnavii să nu-și mai plătească analizele pe care statul le promite gratuite», a menționat un medic din Policlinica Vaslui.

„A trebuit să plătesc totul, absolut totul! Nimeni nu te întreabă dacă ai bani. Dacă n-ai bani, poți să trăiești sau nu”, ne-a spus o pacientă.

Ministerul Sănătății vrea să taie din cheltuielile spitalelor și a făcut o listă cu afecțiunile care vor putea fi tratate doar în ambulatoriu. În țară, reprezentanții unor spitale iau deja în calcul transferul unor medici către policlinici, tocmai pentru a face față afluxului sporit de pacienți. Conducerea Spitalului Județean de Urgență Vaslui nici nu concepe la așa ceva.

„Noi ne confruntăm cu o criză de personal în spital nu avem de unde să detașăm medici în Policlinică. Pacienții vor veni la medic doar pe bază de programare și se va ajunge și în situația în care vom avea liste de așteptare”, a declarat Ana Rinder, managerul unității.

Lista celor 300 de afecțiuni care urmează sa fie tratate doar în ambulatoriu nu a fost încă anunțată. Noul contract-cadru privind asistența medicală și pachetul de servicii de bază urmează să intre în vigoare de la 1 iunie și va fi valabil timp de doi ani.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button