Informatizarea sănătății merge greu: Dosarul medical electronic, o necunoscută
Statul a cheltuit 80 de milioane de lei pentru dosarul electronic al pacientului. Nici bolnavii și nici medicii de familie, cei care ar trebui să-l folosească, nu știu cum să o facă.
Cei mai mulți vasluieni nu au auzit încă de dosarul electronic medical, în care vor fi trecute toate datele medicale (inclusiv alergiile de care suferă), internările și medicamentele prescrise.
”O porcărie și acest dosar! Am fost, în ultima săptămână, de două ori la medicul de familie, dar nu mi-a spus de niciun dosar. Bani cheltuiți fără rost și noi nu avem medicamente. Când mergem în spital, scoatem bani din buzunare”, ne-a spus un vasluian.
Accesul la dosar se va face pe baza codului numeric personal și a unei parole.
”Orice asigurat va avea propriul dosar de sănătate, acest lucru urmând să contribuie la creșterea calității actului medical. Pacienții nu vor mai fi nevoiți să se prezinte la medic cu un teanc de documente și să explice istoricul lor medical deoarece datele vor fi disponibile în dosar. Un medic care nu are acces la dosarul pacientului poate consulta doar sumarul pentru situațiile de urgență”, a declarat Simona Polak, președinte Casei Județene de Asigurări de Sănătate Vaslui.
Acest sistem era ultima componentă în informatizarea sănătății. Rețeaua electronică funcționează deja, iar cardul de sănătate va fi distribuit asiguraților la sfârșitul anului. Dosarul va putea fi accesat de medicul de familie sau de specialiștii din camerele de gardă, dar cu acordul bolnavului. Este un sistem în care până acum s-au investit 80 de milioane de lei, din fonduri europene, însă autoritățile estimează că foarte puține persoane îl vor folosi.
„La noi e greu cu așa ceva. Și eliberarea rețetelor este o mare problemă. Ba pică curentul, ba pică Sistemul Informatic Unic Integrat, se enervează și pacientul, că nu înțelege de ce trebuie să aștepte atât. Internetul nu funcționează cum trebuie”, a menționat un medic de familie.