Ședință cu șocuri la Consiliul Județean: Surpriza cu tableta
Pe banii bieților contribuabili, consilierii județeni vasluieni se vor lăfăi pe internet.
O mare surpriză îi aștepta, ieri, pe aleși la sfârșitul ședinței Consiliului Județean (CJ) Vaslui: o tabletă cu abonament pentru internet prin care să țină legătura cu instituția și colegii. Totul pe banii contribuabililor și pentru confortul aleșilor, care să nu se mai deranjeze cu lectura “clasică” a proiectelor de hotărări, cu deplasarea către instituție și alte inconveniente.
De parcă ar fi fost vorba despre oameni care chiar nu și-ar fi permis un asemenea serviciu sau despre un lucru care s-ar fi impus cu necesitate. Probabil că tocmai lipsa tabletelor este cauza pentru care niciun consilier nu a fost în stare să redacteze și să înmâneze un raport de activitate pe anul 2013. În orice caz, consiliul județean din cea mai săracă zonă a țării își permite niște cheltuieli care cu ușurință ar putea fi considerate drept extravagante.
În aceeași ședință, CJ a aprobat atât indicatorii tehnico-economici pentru studiul de fezabilitate a proiectului prin care Spitalul Județean va fi dotat cu panouri solare, cât și vânzarea materialului tubular îngropat din conducta de refulare Negrilești-Tutova, în lungime de 24 de kilometri. Deci, pe de o parte, proiecte de investiții pentru servicii cât mai bune pentru populație, pe de altă parte, CJ Vaslui trebuie să scape de trecutul «comunist», care se duce la fier vechi: 24 de kilometri de țeavă «de tristă amintire», care făceau legătura între două localități ale județului, Negrilești și Tutova. Este vorba despre o conductă de aducțiune a apei brute, sumele rezultate din valorificare, după deducerea cheltuielilor aferente, urmând a fi făcute venit la bugetul județului.
Prin investiția făcută la Spitalul Județean, se va reduce consumul de energie convențională. 260 de metri pătrați de panouri solare, două boilere de oțel în capacitate de 3.000 de litri, două vase de acumulare de 5.000 de litri și o pompă pentru circulația agentului termic în sistem solar vor acoperi necesarul de apă caldă în spital. Investiția va fi făcută printr-un proiect european în valoare de 342.000 de euro.