Sanatate

Sprijin pentru cei cu accidente vasculare

Vasluienii care au suferit un accident vascular cerebral vor primi indemnizație de handicap.

Sute de vasluieni care au rămas cu hemiplagie sau hemipareză în urma unui accident cerebral vascular (AVC) vor beneficia de indemnizație de handicap și de însoțitor. Ei pot deja să depună dosarul pentru obținerea acestui drept bănesc.

Ministerul Muncii și Ministerul Sănătății au emis un ordin comun prin care AVC redevine o afecțiune care îi permite bolnavului să obțină un ajutor financiar de la stat. Pe lângă banii pe care-i vor primi lunar, acești pacienți vor fi scutiți de la plata unor impozite și vor avea transport gratuit.

Vasluianca Mariana Florescu, fost lucrător comercial, a rămas paralizată pe partea dreaptă în urma unui AVC. Acum nu se mai poate descurca fără sprijinul celor din jur.

«Este o măsură foarte bună. Nu știu ce să fac fără ajutor. Nu mai pot munci, asta este evident pentru toată lumea», spune femeia.

Ordinul menționat reintroduce după șapte ani AVC pe lista bolilor care pot genera handicapuri grave și care permit bolnavului să beneficieze de ajutor de la stat întrucât determină limitări funcționale majore de deplasare și de mișcare. Valoarea indemnizației este de 292 de lei în cazul persoanei încadrate în grad de handicap grav, iar încadrarea în grad accentuat aduce 234 de lei. Indemnizația de însoțitor este echivalentul salariului minim pe economie, adică 850 de lei brut, ceea ce înseamnă în jur de 600 de lei net.

Atenție, însă! Nu toți cei care au suferit un AVC vor primi certificat de handicap, ci doar cei care au nevoie de ajutorul unei persoane pentru a se deplasa, pentru a se mișca sau pentru a se îngriji.

La Vaslui, numărul persoanelor care suferă accidente vasculare este în creștere în ultimii ani. La Secția Neurologie a Spitalului Județean de Urgență, lunar, zeci de pacienți ajung ca victime ale AVC.

«Principalele cauze sunt stresul și sărăcia. Intervine și consumul de alcool. Sunt multe accidente vasculare», a declarat Lelia Croitoru, directorul medical al spitalului.

Prin urmare, cele aproximativ 60 de paturi ale Secției Neurologie nu sunt niciodată goale și, de multe ori, bolnavii ajung să stea și câte doi într-un pat din cauza aglomerației. Potrivit statisticilor, în spitalele din județ sunt diagnosticate într-o zi până la cinci accidente vasculare.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button