National

Decizie a Guvernului: Populatia si firmele mici vor subventiona companiile mari, precum Alro si ArcelorMittal, pentru ca acestea sa plateasca energie mai ieftina

Guvernul a aprobat miercuri un ajutor de stat pentru marii consumatori de energie electrica, acestia urmand sa fie exceptati de la plata pana la 85% a certificatelor verzi. Insa Guvernul nu a spus si cine va suporta subventionarea acestor mari consumatori, o precizare care ar fi fost foarte importanta, de altfel. Contactat de HotNews.ro, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), a spus ca „deocamdata, se discuta sa fie trecute (n.red. certificatele verzi pe care ar fi trebuit sa le plateasca marii consumatori) la ceilalti consumatori”. „Asa cum a fost facut actul normativ, se va rasfrange asupra tuturor celorlati consumatori”, a precizat Havrilet, sustinand ca impactul nu va fi „decat” de 1%, maxim, la un MWh de energie. Guvernul s-a gandit sa incarce facturile oricarui consumator care nu este „mare”, in plin scandal al umflarii facturilor  exact pe partea de certificate verzi.
Paradoxal, premierul Victor Ponta se declara indignat de ce s-a intamplat la ENEL care a incarcat facturile la consumatorul final cu ajutorul ANRE.  „Consider inadmisibil ceea ce se intampla de ani de zile, cred ca de prin 2007-2008 incoace, si anume incarcarea facturilor si nerespectarea conditiilor de privatizare”, a declarat Victor Ponta, la inceputul sedintei de Guvern de miercuri.
In aceeasi sedinta, Victor Ponta a prezentat actul normativ cu subventionarea marilor consumatori ca pe o masura foarte buna. „Ajuta marii consumatori, cei care creeaza mii, zeci de mii de locuri de munca, care de fapt reprezinta industria, sa ramana competitivi si sa isi scada preturile si costurile cu energia”, a spus Ponta.
Trebuie precizat ca actul normativ a fost initiat de Ministerul Economiei si sustinut intens de ministrul Constantin Nita si premierul Victor Ponta.
Masura se aplica pentru consumatorii industriali, favorizatii fiind cei mai mari, printre care Alro si ArcelorMittal. In total, vor fi ajutati cam 300 de mari consumatori. Ceilalti, milioane de consumatori, casnici si firmele mai mici, vor suporta subventiile catre cei mari.
Schema de sprijin are valabilitate de 10 ani si se va aplica de la 1 august 2014, dupa aprobarea Notificarii acesteia de catre Comisia Europeana. Initial, intr-un comunicat transmis miercuri, Ministerul Economiei spunea ca  „bugetul total estimat alocat schemei de ajutor de stat este de 750 milioane euro”, de unde se presupunea ca subventia va fi suportata de la bugetul de stat. Ulterior, a revenit cu o precizare, spunand ca „nu vor fi alocate fonduri de la bugetul de stat”, fara a spune si de unde va fi luata suma de 750 milioane euro. Este o masura luata in plin scandal al umflarii facturilor pe partea de certificate verzi de catre ENEL. Reamintim ca DNA i-a retinut saptamana trecuta pe Claudiu Dumbravanu, vicepresedinte reglementatorului in energie (ANRE), Florin Gugu, director ENEL, si Gheorghe Ciubotaru, asociat Electroalfa. Florin Gugu lucrat si el pana in 2005 la ANRE, inainte de a ajunge la ENEL. Cei trei sunt acuzati ca ar fi distorsionat mecanismul de formare a pretului final al facturilor platite de consumatori. Insa așa-zisa dublă taxare a certificatelor verzi la consumatorii finali de energie electrică nu a fost facuta doar de ENEL, ci de toti cei 8 distribuitori din Romania. Contactat saptamana trecuta de HotNews.ro pentru a explica ce este cu umflarea facturilor, presedintele ANRE Niculae Havrilet a spus ca toate cele 8 companii de distributie din Romania erau obligate sa scada tarifele dupa ce a fost constatata o dubla taxare pe certificatele verzi. O comisie din cadrul ANRE a decis, intr-o prima faza, ca toti cei 8 distribuitori sa returneze sumele reducand tarifele la consumatorul final cu 6%. Apoi o expertiza tehnica a determinat acea comisie sa mai reduca din estimari, ajungandu-se la 4,7%. Si nu doar atat. In urma unor plangeri ale companiilor precum ca ar intra in insolventa daca se face reducerea brusc, Comitetul de Reglementare a hotarat ca reducerea facturilor sa se faca esalonat, intr-o prima etapa fiind o scadere de 1,3%.

Nu este prima masura a Guvernului care favorizeaza marii consumatori industriali de energie. La presiunile constante ale unor mari consumatori precum Alro, ArcelorMittal si InterAgro, Guvernul Ponta a decis sa adopte mai multe acte normative care sa ajute astfel de companii. Insa, aceste ajutoare sunt date in detrimentul companiilor din domeniul energetic. Astfel, in urma cu doua-trei luni, Guvernul a aprobat doua acte normative, o Ordonanta de Urgenta care prevede stabilirea pretului de referinta la gaze naturale- pretul de la 1 ianuarie 2014 (72 lei/MWh, ceea ce inseamna 230 dolari/1000 mc) pentru marii consumatori aflati pe piata libera si o Hotarare care stabileste cota de piata pentru certificatele verzi la nivelul de 11,1% din consumul final brut de energie electrica. In 2014, cota de certificate verzi ar fi trebui sa creasca la 15%, ceea ce ar fi dus la o majorare a facturii totale in medie 1%. Guvernul a decis sa mentinta cota la nivelul de anul trecut, adica la 11,1%. Aceasta masura cu mentinerea cotei avantajeaza cel mai mult marii consumatori.

Sursa; hotnews.ro

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button