altex
Administratie

Despăgubiri condiționate în agricultură

Agricultorii vasluieni vor fi despăgubiți în caz de pierderi numai dacă vor adera la Fondul Mutual PRO AGRO

Vești bune pentru agricultorii vasluieni: se întrevăd șanse serioase de a fi despăgubiți iarăși pentru culturile calamitate, așa cum s-a întâmplat până acum patru ani. Condiția este ca agricultorii sau fermierii care solicită plăți compensatorii să fie membri ai Fondului Mutual PRO AGRO (FMPA), o organizație guvernamentală care are rolul de a prelua despăgubirile din agricultură.

Subiectul a fost discutat în amănunt pe 16 iunie, în cadrul unei întâlniri între producătorii agricoli și reprezentanții FMPA, la Centrul de afaceri din municipiul Vaslui.

Producătorii agricoli au putut afla cu această ocazie care este rolul concret al FMPA și modul în care pot intra în posesia unor compensații financiare în situația în care au suferit pierderi provocate de boli ale animalelor, ale culturilor, ori pierderi pricinuite de secetă sau de îngheț.

După cum se știe, în 2010 Legea nr.381/2002, privind acordarea despăgubirilor în caz de calamități naturale în agricultură, a fost abrogată. Practic, producătorii agricoli și fermierii au rămas fără niciun sprijin de la stat.

test

Ca o măsură reparatorie, în 2013 și 2014 au fost elaborate două acte normative, în baza cărora afost reglementată înființarea și actualizarea fondurilor mutuale pentru gestionarea riscurilor în agricultură, riscuri care nu sunt asigurate de societățile de asigurare și asigurare-reasigurare.

„Pentru aderarea la FMPA, producătorii agricoli și fermierii vor plăti o taxă de 1.000 de lei pe exploatație, iar din septembrie, vor intra în discuție și alte taxe în funcție de tipul de proprietate, suprafețe agricole, păsări, animale sau albine”, a declarat Gigel Crudu, director executiv al Direcției Agricole a Județului Vaslui.

Fondul de despăgubiri este consituit în proporție de 35% din cotizațiilor membrilor FMPA, restul fiind asigurat de Uniunea Europeană și statul român.

Mihaela NICULESCU

Related Articles

Back to top button