Invatamant

Subiecte grele la limba română

Primul examen pentru absolvenții caleslor a 8-a s-a dovedit unul dificil, cu mult mai greu față de examenele din anii trecuți. Părerea este împărțită, atât de elevii care au susținut examenul , cât și de profesorii de specialitate ai acestora.

Alexandru CROITORU

Testul național la limba și literatura română pe 2014 s-a dovedit un examen cu un grad de dificultate mai mare față de anii trecuți. Chiar dacă, pentru elevii bine pregătiți, subiectele au fost unele accesibile, pentru majoritate cuvântul de ordine a fost „greu!”. „Mi s-au părut ușoare subiectele și cred că m-am descurcat foarte bine la toate”, a spus Andrei Chirica, elev la Școala Stefan cel Mare Vaslui. Părerea lui nu a fost, în schimb, ìmpărțită și de ceilalți colegi. „A fost greu dar sper că ne-am descurcat. Mai ales compunerile au fost grele și ne gândim cu groază că urmează un examen și mai greu, cel de matematică”, au susținut elevele Maria Alexandra Sandu, Andra Sorina Samson și Roxana Petronela Enache. Părerea lor este împărtățită și de unele cadre didactice.

„Subiectele de anul acesta de la examenul de limbă și literatură română au avut un grad de dificultate mare și nu au vizat nivelul mediu de pregătire al elevilor. În condițiile 1n care și elevii foarte bine pregătiți au spus că nu a fost un examen ușor, pot spune că nivelul de dificultate de anul acesta a fost mult peste nivelul de dificultate al examenului din anii trecuți. Îi cunosc foarte bine pe acești copii și știu că sunt elevi muncitori și cu drag de invățătură”, a declarat Daniela Filipescu, profesor de limbă și literatură română la școala Ștefan cel Mare din municipiul Vaslui.

Examen greu dar fără incidente neplăcute

Chiar dacă majoritatea elevilor s-au plâns de gradul ridicat de dificultate ridicat al examenului de anul acesta, în cele 113 centre de examinare de la nivelul județului, nu a fost semnalat nici un fel de incident. „La nivelul școlii noastre pot spune că suntem mulțumiți de modul în care s-a desfășurat examenul de astăzi (ieri – n.r.). Totul a fost impecabil. Ne bucurăm că au fost prezenți toți cei 131 de elevi înscriși și sperăm că și rezultatele vor fi la fel de bune”, a declarat Sorin Popoiu, directorul școlii Ștefan cel Mare Vaslui. Nici la nivelul întregului județ nu au fost semnalate nici un fel de incidente, așa cum reises din declarațiile oferite de către inspectorul adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Vaslui, cel care a fost numit și pteședinte al Comisiei Județene de Evaluare. „La nivelyul județului au fost înregistrate un număr de 113 centre de examen și 11 centre de evaluare, patru la Bârlad, 4 la Vaslui, două la Huși și unul la Negrești. La nivel județean, din 4208 de elevi înscriși s-au înregistrat 90 de ebsențe, iar din cei prezenți, 14 au fost din seria anterioară. Cât despre incidente, acestea nu au existat și sperăm că și examenul la matematică să se desfășoare la fel”, a decalat Doru Balan.

Dificultatea ridicată a examenului, o necesitate

Notele mari obținute în anii trecuți de un număr mare de elevi a fost factorul determinant care a dus la creșterea gradului de dificultate al examenului de anul acesta.

„Nu am văzut subiectele la limba și literatura română dar consider că gradul lor de dificultate ridicat va duce la o departajare mai bună și reală a notelor obținute de către elevi. Astfel pentru note de 8 sau 9 elevii au avut la dispoziție primele subiecte ale examenului, iar pentru note de 10, ultimul subiect e cel care a făcut diferența”, a declarat Doru Balan, inspectorul general adjunct al Inspectoratului Județean Școlar Vaslui.

Centrele de evaluare nu au fost date publicității

Niciunul din cele 11 centre de evaluare nu a fost dat publicității. „Este o decizie venită de la ministerul de resort. Motivul ar fi prevenirea presiunilor care s-ar puteac face din partea părinților asupra examinatorilor, dar și din considerente de securitate. Aici, este vorba de posibilele amenințări cu bombă, lucru care s-a mai întâmplat în anii anteriori”, ne-a spus unul dintre reprezentanții conducerii Inspectoratului școlar Județean Vaslui, sub protecția anonimatului.

Cert este că, din cele 11 centre de evaluare, patru se află în Bârlad, trei în Vaslui, două în Huși, și câte unul în Negrești și Murgeni. (L.M.)

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button