altex
Invatamant

Iată cu ce s-au delectat profesorii corectori de limba română la textele naționale – Perlele "capacităților"

Minulescu a fost frustrat de absența lui Moș Crăciun, empatia este un fel de reîncarnare, scriitorii excentrici au carențe gramaticale – iată doar câteva dintre ideile care se desprind din „operele” elevilor de clasa a VIII-a.

Simona MIHĂILĂ

Cotidianul Est News are onoarea de a vă prezenta câteva dintre cele mai alese perle culese din lucrările la limba și literatura română, pe care pe care elevii de clasa a VIII-a din județul Vaslui le-au susținut, alaltăieri, în cadrul Evaluării Naționale. Profesorii care au corectat lucrările au avut parte, și în acest an, de momente de înaltă șlefuire intelectuală, pentru că elevii nu s-au dezmințit. „Talentul” scriitoricesc al unora s-a revărsat din abundență într-o reală demonstrație de simțire și trăire artistică.

Dar pentru că nu dorim să stricăm surpriza lecturării micilor „opere”, vă lăsăm să le savurați. Nu înainte, însă, de a vă sfătui să nu vă lăsați cuprinși de invidie.

* „Rolul virgulei în acest vers Bine-ai venit, An Nou se explică prin aceia că este o urare, iar de anul nou întotdeauna se ură.”

test

* „Genul liric se întâlnește cam peste tot în această poiezie, de aceea a menționa numai două trăsături din toată poiezie este o întrebare-capcană”.

* „Titlul semnifică în primul rând scrisoarea pe care Ion Minulescu o scrie anului nou, deoarece pe vremuri copiii nu aveau voie sa-i scrie lui Moș Crăciun, deci copilul Minulescu trebuia să scrie și el o scrisoare la sfârșit de an”.

* „Virgula are aici un rol despărțitor, fiind singura care face ca versul să se înțeleagă așa cum a dorit autorul”.

* „Un element al întâlnirii în contextul spațio-temporal este internetul. Pentru că întâlnirile cu scriitorii contemporani nu pot să aivă loc decât pe net, deoarece nu se coboară ei să vină să stea de vorbă prin școli”.

* Titlul poeziei «Rânduri pentru Anul Nou» anunță încă de la început intenția poetului de a începe noul an cu dreptul, exprimând-uși diverse dorinți dar și furia că a fost un an lung, în care i-a albit părul așteptând să se sfârșească”.

* „Minulescu este un sentimental, care nu vrea să lase anul să plece deși recunoaște din capul locului că a albit așteptând”.

* „Autorul ar vrea ca anul nou să pășească în casa lui cu dreptul și folosește pentru asta tot felul de tehnici lirice cum ar fi gluma. Adică chiar dacă dă de înțeles că îl ceartă, de fapt e foarte bucuros că sosește”.

* „Scriitorii contemporani sunt cei care nu au murit încă, de aceea întâlnirile cu ei în școală sunt posibile și chiar de dorit, pentru rolul educativ mai ales în fața elevilor care vor să se facă și ei scriitori”.

* „Virgula din «Bine-ai venit, An Nou» are rolul de a exprima sentimentul de bucurie al poetului în fața unui nou început”.

* „Empatia este starea prin care o persoană intră în corpul altei persoane fără să-și dea seama, suferind în locul ei sau traind bucurii în locul ei, după caz”.

* „La întâlnirea cu acest scriitor contemporan a avut loc un schimb de experiență: el ne-a spus nouă cum se scrie o carte, iar noi l-am învățat cum să-și facă cont pe facebook”.

* „Trăsăturile genului liric din poezia eminulesciană sunt la tot pasul: si atunci când poetul Minulescu îi cere anului să fie nou de sus și până jos, și când îi cere să nu fie gălăgios, ci liniștit în semn de respect pentru capul care i-a albit în așteptare”.

* „În general, când vin în vizită în școli, scriitorii fie ei contemporani sau din trecut, sunt poftiți în cancelarie, unde elevii nu au acces. De aceea întâlnirile se mai organizează și în curtea școlii”.

* „Virgula are rolul de a delimita cuvintele când vrem să facem o pauză, dar niciodată nu se pune între subiect și predicat. Versul „Bine ai venit, An Nou” are și subiect și predicat, iar rolul virgulei este de a demonstra că poeții au voie să încalce regulile gramaticale, deoarece se știe că ei sunt excentrici”.

* „Empatia este o trăsătură psihologică care nu o au chiar toți oamenii, de asta i se mai dedică articole prin ziare”.

* „Ion Minulescu face exces de expresii lirice, deși nu este romantic, ci simbolist. Poezia în cauză face excepție de la categoria din care face el parte, prin nenumăratele expresii lirice care se întâlnesc cel mai mult în poeziile romantice”.

* „Chiar dacă Minulescu nu este poet romantic, el a scris un cântec care se mai cântă și în zilele noastre înflăcărând inimile îndrăgostiților: „Iubire bibelou de porțelan”.

* „Poetul ii dă fel de fel de sfaturi anului nou: să fie curat, să nu fie murdar, sa fie neprihănit precum fecioarele în vremurile de altădată, să nu mai plece din casa lui. Toate aceste idei sunt exprimate prin expresii lirice”.

* „Deoarece sunt contemporani, adică trăiesc la timpul prezent, întâlnirea cu un scriitor contemporant poate fi și virtuală. Totul e să știe să umble pe calculator, dar asta se învață repede”.

  • „Semnificația titlului este una pragmatică în comparație cu restul poeziei care este plină de sentimente curate. Pe cât de scurt s-a arătat Minulescu în titlu, pe atât de limbut a fost în restul poeziei. O semnificație ar fi că nu a vrut să plictisească încă din titlu”.

Related Articles

Back to top button