Legea 17/2014 a blocat vânzările de terenuri extravilane.
Noua lege ce reglementează tranzacțiile cu terenuri extravilane dă mari bătăi de cap autorităților locale. De la intrarea Legii 17/2014 în vigoare, notarii vasluieni nu au mai înregistrat nicio tranzacție.
Alexandru CROITORU
De curând, politicienii români au votat o nouă lege ce reglementează modul în care se pot face acum tranzacții cu terenuri extravilane. Prima consecință a noii legi întâlnită în județul Vaslui a fost că notarii publici nu au nimic de lucru în ceea ce privește vânzarea de terenuri. Motivul este unul destul de simplu. Noile reglementări ale legii cer o documentație mult mai stufoasă, iar vânzarea de terenuri cere acum documente legate de intabularea suprafețelor, titluri de proprietate și declarații de la cei care sunt primii cumpărători.
Mai precis, dacă proprietarul unei suprafețe de teren exatravilan dorește vânzarea acestuia, trebuie să se adreseze, în primul rând, vecinilor terenului respectiv. Urmează documentația cadastrală necesară și intabularea, iar în cazul în care terenul este arendat, acordul arendașului că nu dorește să cumpere terenul respectiv. Ba mai mult, pentru suprafețele de teren situate pe teritoriul comunelor de pe graniță, vânzătorul are nevoie și de o aprobare din partea Ministerului Apărării Naționale, ținând cont de faptul ca acea bucată de teren poate fi parte strategică în sistemul de apărare al granițelor țării.
Și aprobările nu se opresc aici. După caz, aprobări se pot solicita și din partea Ministerului Culturii pentru ca nu cumva, sub acea bucată de teren, istoria să ascundă ceva nedescoperit încă. Din păcate toată această tevatură a căzut nu numai pe capul eventualilor vânzători de terenuri extravilane ci și în cârca primarilor nevoiți să întocmească acum o parte din actele necesare unor astfel de tranzacții. La toate acestea se adaugă și faptul că multe din terenurile ce fac obiectul acestei legi sunt în proprietatea unor persoane care au decedat de ceva vreme, iar moștenitorii legali nu au făcut dezbaterea de moștenire, mai ales că prețurile unor astfel de acte nu sunt tocmai de neglijat.