Social

Pensionarii vasluieni declară război muncii la negru

Reprezentanții Consiliului Județean al Pensionarilor Vaslui i-au luat la rost pe inspectorii ITM din cauză că sunt prea blânzi cu patronii care nu încheie contracte de muncă cu angajații. Responsabilii ITM s-au apărat motivând că se fac permanent controale și că niciun patron prins că ține oameni fără forme legale nu a scăpat nepedepsit.

Pensionarii din județul Vaslui s-au hotărât să ia taurul de coarne și să declare război muncii la negru, care este, în opinia lor, cauza principală a pensiilor mici din România.

Într-o dezbatere care a avut loc ieri la Primăria Bârlad, la care au fost prezenți membri ai Consiliului Județean al Pensionarilor (CJP), reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui, ai Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Bârlad, precum și prefectul Andrei Puică, pensionarii și-au vărsat nervii pe inspectorii ITM. Aceștia au fost acuzați de conducerea CJP că nu sunt suficienți de interesați de fenomenul muncii la negru și că nu fac eforturi mai mari de a-l combate.

Ioan Stamate, vicepreședintele CJ, le-a indicat inspectorilor ITM că ar trebui să-și intensifice controalele în special în zona de comerț, unde foarte multe persoane lucrează fără contract de muncă.

Responsabilii ITM s-au apărat motivând că se fac permanent controale și că niciun patron prins că ține oameni fără forme legale nu a scăpat nepedepsit. Au dat ca exemplu cele 122 de persoane fără contract de muncă descoperite anul trecut în mai multe firme vasluiene și alte 33 descoperite în acest an. Ei au mai explicat că legea le limitează competențele mai ales în situațiile în care angajatorii încheie contract de muncă pe mai puține ore decât presetază angajatul în realitate. Practica este destul de utilizată de patronii care își diminuează în acest fel dările la bugetul de stat. Inspectorii ITM consideră că în egală măsură vinovați sunt și angajații care nu ar trebui să se lase angrenați în astfel de compromisuri.

Alexandru Porumb, președintele CJP Vaslui, le-a luat partea angajaților pe care îi consideră victime ale unor legi proaste: „Omului îi este frică să-și ceară drepturile. Femeia necăjită, cu trei copii acasă se gândește că mai bine câștigă mai puțin decât deloc și se lasă prinsă în capcana angajatorului”.

Porumb crede că această mentalitate ar trebui să dispară, iar românul să fie conștient de valoarea sa: „Munca la negru nu va dispărea până când nu ne vom schimba noi felul de a gândi. El trebuie să fie conștient că forța de muncă e în mâinile lui și trebuie să învețe să se vândă. Patronul nu poate să facă nimic fără forță de muncă. Până când nu vom învăța să acționăm în acest fel, economia românească va rămâne în aceeași stare deplorabilă. Dacă nu vom înceta să participăm la această păcăleală generală, pensiile din viitor vor rămâne la fel de mizerabile ca cele de acum”.

Participanții au căzut de acord că dezbaterea va trebui lărgită într-o formulă care să cuprindă și reprezentați ai patronatelor și sindicatelor, dar și din rândul demnitarilor, ei fiind cei care au forța de a include propunerile într-un proiect legislativ menit să îndrepte lucrurile. (Simona MIHĂILĂ)

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button