Legea 165/2013, soluție sau necaz?
Ceea ce nu au reușit legile funciare apărute încă din 1991 și zecile de ordonanțe de guvern apărute de-a lungul timpului va trebui să rezolve Legea 165/2013. Dacă va reuși sau nu să facă lumină în hățișul retrocedărilor, rămâne deocamdată o necunoscută, însă prefectul județului Vaslui, Andrei Puică, rămâne rezervat în această privință.
Alexandru CROITORU
Scepticismul legat de ordinea pe care ar trebi să o facă Legea 165/2013 în ceea ce privește retrocedările și punerile în posesie a celor care încă mai au de luat properități sau terenuri de la stat este de înțeles, în condițiile în care acest lucru nu s-a întâmplat, de 23 de ani încoace. Și chiar dacă edilii celor 86 de unități administrative de la nivelul județului Vaslui vor reuși, la termenul legal, inventarierea suprafețelor de teren extravilane ce ar putea face obiectul acestei legi, rămâne de rezolvat o altă mare problemă care complică și mai mult lucrurile. Este vorba de eliberarea titlurilor de proprietate și corectarea celor care au fost eliberate aiurea, ca obiect de campanile electorală. Și nu puține sunt situațiile, în județul nostru, în care doi sau chiar trei proprietari au primit aceeași suprafață de teren, rămânând pe umerii instanțelor de judecată rezolvarea disputelor. În aceste cazuri, soluția, în condițiile noii legi, este una destul de simplă. Anularea tuturor titlurilor de proprietate și eliberarea altora, pe suprafețe de teren ce nu se suprapun. Mai rămâne o singură întrebare. În condițiile în care vetrele satelor sau suprafețele orașelor s-au mărit cu mult față de vremurile de dinainte de Colectivizare, va fi suficient pământ pentru toată lumea?
Apoi, mai rămân de discutat și problemele legate de calitatea acestuia în condițiile în care suprafețele cu potențial agricol au fost déjà retrocedate proprietarilor de drept, iar majoritatea terenurilor extravilane rămase în rezervele primăriilor sunt pășuni, râpi, sau terenuri degradate.
N-avem păduri dar retrocedăm tot
O altă problemă este cea legată de retrocedarea suprafețelor forestiere, în condițiile în care probleme cu tăierile ilegale au fost destule, la care se mai adaugă și faptul că punerea în posesie a proprietarilor pe terenuri degradate, bune pentru împăduriri, se vor putea realiza acestea pe cheltuiala cui?
“Cred că această lege a apărut și datorită proceselor pe care statul român le pierde la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, fapt ce duce la o mai mare îndatorare bugetului de stat, în condițiile în care, statul român este cel care plătește despăgubirile. Dacă va face sau nu lumină în problema retrocedărilor, către vechii proprietari, a terenurilor sau bunurilor care fac obiectul aceste legi, prefer să rămân sceptic și să am surpriza realizării tuturor obiectivelor pe care Legea 165 și le propune”, a spus Andrei Puică, prefectul județului Vaslui.