Orfanii cu părinți
Nevoia de bani i-a determinat pe unii să ia calea vestului fără să țină seama de ce lasă acasă. 31 de copii care nu au împlinit un an au fost abandonați și lăsați în grija rudelor. La nivelul județului Vaslui, sunt luați în evidență 3.505 de copii ai căror părinți sunt plecați la muncă în alte țări, provenți din 2.414 familii. Dintre acești copii, 611 au ambii părinți plecați, 1.542 au un singur părinte plecat la muncă, iar 261 provin din familii monoparentale.
Alexandru CROITORU
Mulți copii au intrat în atenția autorităților din domeniul protecției sociale ca urmare a fenomenului de migrare a forței de muncă spre țările vest-europene. Această categorie de copii reprezintă un grup vulnerabil, aflat în situație de risc, iar principalele efecte ale plecării părinților la muncă în străinătate, după cum spun psihologii, sunt: apariția unor simptome de depresie, scăderea interesului pentru școală, apariția sentimentului de culpabilitate.
De obicei, copiii ai căror părinți lucrează în țări străine consideră că ei sunt principala cauză a plecării adulților, iar părinții par mai mult interesați de câștigurile materiale decât de siguranța, educația și creșterea propriilor copii.
Nu puține au fost cazurile în care acești minori au avut un comportament deviant sau necorespunzător vârstei, mai ales în cazul celor de până la doi ani.
La nivelul județului Vaslui, sunt luați în evidență 3.505 de copii ai căror părinți sunt plecați la muncă în alte țări, provenți din 2.414 familii. Dintre acești copii, 611 au ambii părinți plecați, 1.542 au un singur părinte plecat la muncă, iar 261 provin din familii monoparentale. În cele mai multe din aceste cazuri, copiii rămași acasă sunt în grija rudelor până la gradul IV, dar în general ei rămân în grija bunicilor. 3.471 de minori se află într-o asemenea situație și fără protecție specială, 14 au fost securizați în familiile unor asistenți maternali profesioniști, iar pentru un copil a fost luată măsura plasării la o familie neînrudită și 19 au ajuns în grija rudelor ceva mai îndepărtate.
Distribuită pe sexe, situația ar apărea astfel: în județul Vaslui au rămas în grija rudelor, 1.693 de băieți și 1.812 fete. Dintre aceștia, 31 de nu au împlinit încă un an, 104 au vârste cuprinse între unu și doi ani, 568 au vârste cuprinse între trei și șase ani, 807 între șapte și nouă ani, 997 au vârste cuprinse între 10 și 13 ani și 998 au vârstele între 14 și 17 ani.