Formă, culoare și muzică
Galeriile de artă „Nicolale Tonitza” Bârlad au găzduit sâmbătă, 19 iulie, două evenimente culturale: o expoziție de pictură și grafică pe tema nudului și un concert de muzică clasică, susținut de doi virtuozi – Marcian David și Alina Pavalache.
Fundația Culturală „Dr. Constantin Teodorescu” a prilejuit și în acest week-end întâlnirea bârlădenilor cu arta. De această dată, pe simezele Galeriei au fost panotate lucrări de pictură, iar sala Galeriei a fost înnobilată cu lucrări de sculptură. Toate aceste opere de artă fac parte din expoziția „Nudul și jocurile imaginației”, un proiect la care au subscris 16 artiști, respectiv, 4 sculptori și 12 pictori din aproape toate zonele țării.
„Sunt artiști exemplari în domeniul nudului, artiști pe care, chiar dacă nu i-a consacrat acest domeniu, s-au remarcat categoric prin tema nudului”, a declarat artistul plastic Liviu Nedelcu, curatorul expoziției,dar și cel care a vernisat-o. Liviu Nedelcu este și autorul unor lucrări de pictură prezente în cadrul expoziției. Alături de el, s-au aflat în acest demers artistic Gheorghe Anghel, Cătălin Bădărău, Zamfira Bârzu, Călin Beloescu, Ilie Boca, Marius Crăiță, Elena Dumitrescu, Suzana Fântânariu-Baia, Dorel Găină, Petru Lucaci, Valeriu Mladin, Dragoș Pătrașcu, Mircea Roman, Eugen Săvinescu, Marlena Preda și Aurel Vlad.
„Expoziția Nudul și jocurile imaginației este un proiect de care s-au bucurat mulți români din localitățile unde a existat implicare. Mă bucur să văd că, la Bârlad, o fundație face acest lucru, cu eforturi financiare considerabile, și țin să-i mulțumesc doamnei Ana Sârbu, președinta Fundației Culturale „Dr. Constantin Teodorescu”, pentru grija manifestată atât pentru bârlădeni, cât și pentru artiști, în egală măsură”, a mai spus Liviu Nedelcu.
A doua manifestare culturală, care a urmat vernisării expoziției, a fost un concert de zile mari, care a durat 40 de minute, susținut la vioară de concert-maestrul David Marcian și la pian de Alina Pavalache. Aceasta din urmă a venit special de la Paris, unde locuiește de 24 de ani. Provine dintr-o familie de muzicieni, tatăl fost dirijor al Filarmonicii din Iași iar mama solistă a Operei ieșene. Alina Pavalache a absolvit Conservatorul în țară apoi a plecat în Franța, în 1990, iar acum este angajată a Filarmonicii din Paris.
„Suntem la Bârlad, în cadrul unui proiect frumos,pe care maestrul David l-a inițiat, iar eu am onorat invitația. Pentru mine nu este neobișnuit să concertez aici, dar noutatea constă în faptul că, în Bârlad, există o deschidere către cultură cum puține orașe din țară au. Am mai concertat în galerii de artă, dar nu în același timp cu vernisarea expoziției care creează decorul concertelor. Mă bucur că Bârladul mi-a oferit această șansă, pe care am s-o fructific și în Franța”, a declarat pianista Alina Pavalache.
Publicul prezent în sală a putut asculta, în interpretarea magistrală a celor doi artiști, lucrări de Bellini-Singele, Massenet, Wieniawski, F. de Vecsey, Sarasate, Kreissler, Marchetti.(Mihaela NICULESCU)