altex
Administratie

Procese interminabile cu mize de milioane și performanță în garaje

De mai bine de patru ani, conducerea Palatului Copiilor Vaslui se luptă în instanțe cu firma care ar fi trebuit să execute lucrările de reabilitare a clădirii. Situația litigioasă a blocat toate pârghiile posibile de finanțare. În acest timp, sute de copii pregătiți la cercurile din cadrul instituției obțin rezultate remarcabile la competiții naționale și chiar internaționale pregătindu-se în condiții improprii, în locații improvizate, întrucât clădirea riscă să se prăbușească în cazul unui cutremur mai puternic.

Andrei STESCU

Proiectul de reabilitare a Palatului Copiilor Vaslui își are originea în anul 1998. Atunci, Provas SA Vaslui a estimat că ar fi nevoie de 4,5 milioane lei (fără TVA) pentru schimbarea la față a clădirii. Întocmirea documentației și obținerea unei linii de finanțare de la Ministerul Educației au mai extins proiectul cu foarte mult timp, drept pentru care abia în 2008 s-au demarat procedurile de licitație. Contractul a fost încheiat pe 3 noiembrie 2011, suma licitată fiind de 5,1 milioane lei, fără TVA. Valoarea a fost indexată cu diferenta de TVA, modificată de la 1 iulie 2010, la suma de 5,28 milioane lei. Întreaga sumă a fost stabilită pe baza unor memorii de arhitectură, structură, instalatii prezumate, totul a fost luat “en-gros”, uitându-se un element important. Clădirea în sine era monument de patrimoniu național și nu se putea lucra la fel ca la orice clădidire. Într-un final, s-a ajuns la concluzia că este nevoie de 13 milioane de lei pentru a finaliza lucrarea, adică în jur de trei milioane de euro, astfel că Ministerul Educatiei a decis să se retragă din proiectul care, între timp, începuse. Cum nu mai erau bani, lucrările au fost “conservate”, iar clădirea în sine a ajuns într-o stare de degradare mult mai avansată față de cum fusese inițial. Mai mult, firma executantă a pretins că a prestat lucrări peste suma încasată până la momentul blocării fondurilor, drept pentru care a urmat o serie lungă de procese, unele dintre ele fiind încă pe rol. Între timp, conducerea Palatului este legată și de mâini și de picioare. Deși la un moment dat se identificase o altă posibilitate de finanțare, prin Ministerul Culturii, nu a putut fi întocmit un proiect în acest sens dată fiind situația litigioasă.

“Pe motiv că, la un moment dat, Ministerul a întârziat cu niște sume, am fost dați în judecată. Acesta a fost primul proces din 2011, sper să nu le încurc, că au fost atâtea procese, iar la acest proces ni s-au perceput niste penalități, pe care firma a spus că nu o să le perceapă niciodată, că de asta avem și o plângere penală înpotriva lor, că au venit cu intenții de fraudă din capul locului” a declarant Mirela Nistoroschi, directorul Palatului Copiilor Vaslui.

Veniți la pont

test

Oficialii Palatului susțin că procesul din primă instanță a fost unul fulgerător. Juristul instituției se afla în concediu și din această cauză nu s-a putut prezenta la unele termene, acest fapt făcându-i pe angajații unității de cultură să creadă că acest proces a fost, defapt, o capcană întinsă de firma contractată.

“Rămân în continuare plângerile penale făcute de noi, care nu au încă rezolutie. Cea în care noi am reclamat faptul că ni s-a falsificat semnătura și ștampila, dar și cea în care am spus că firma respectivă a venit aici la “pont”. Cred că cineva știa că urmează să avem finanțare i-a trimis. Nu s-a mai prezentat nicio altă firmă la licitație, decât una din Bârlad, care nu putea să câștige licitația, pentru că nu avea expertiză pe monumente de categoria A ci pe monumente de categorie B” a mai spus Mirela Nistoroschi.

Conducerea Palatului Copiilor Vaslui se mai plânge de faptul că se face recurs la absolut orice, până și în ceea ce privește alegerea unui expert, agreat de ambele părți, care să evalueze calitatea lucrărilor efectuate.

“Mai avem, tot în litigiu ăsta, un proces nefinalizat, în care noi am cerut rezilierea contractului de expertiză. Totul este contestat, se face recurs la absolut orice proces pe care l-am avut până acum. Sunt numeroase procesele, unele s-au încheiat după ce au fost mutate pe la Curtea de Apel (Iași – n.r.). La Înalta Curte de Casatie sunt făcute recursuri… De trei ani de zile, numai prin procese umblăm”, a mai spus Mirela Nistoroschi.

Este litigiu, nu este finanțare!

Deși lucrările trebuiau să fie finalizate de mai bine de doi ani, nici după atâta amar de vreme instantrele nu au rezolvat litigiul dintre cele două părți. Conducerea unității are mâinile legate și nu poate face alt proiect pentru continuarea lucrărilor, deși clădirea stă să cadă peste cei care își desfășoară activitatea acolo.

“Nu putem solicita fonduri sau reînceperea lucrărilor până nu terminăm cu situația litigioasă. Și legislația este de felul acesta, eu bănuiesc că cineva ar trebui să se autosesizeze, iar firma să nu mai aibă drept la recurs sau să deschidă alt proces. Practic, au fost nu-stiu-câte procese si chemări în justiție pe aceeasi temă”, a mai declarat directorul Palatului Copiilor Vaslui.

Copiii se pregătesc pe unde apucă

Din păcate, cea mai mare problemă rămâne cea a copiilor. Micuții pregătiți în cadrul cercurilor de la Palatul Copiilor Vaslui au obținut premii importante la muzică, pictură, literatură, navomodele, dans etc. Ei au reprezentat județul la concursuri naționale și internaționale, dar sunt nevoiți să se pregătească pe unde apucă, inclusiv în anexele și garajele Palatului.

“Copii învată în garaj, copii performeri, copii de concursuri naționale, copii care au prezentări la concursuri de nivel internațional. Lucrăm în niște cămăruțe mici pe aici, prin anexele din spate și prin școli, pe unde ne primesc.” a conchis Mirela Nistoroschi.

Casa Mavrocordat, actualmente Palatul Copiilor, este situată pe artera principală ce leagă centrul orașului de gară. Planul, compoziția fațadelor, mai ales a celei principale și a celei posterioare, se înscriu în stilul eclectic al sfârșitului secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Palatul este alcătuit dintr-un corp central și două aripi laterale de înălțime mai mică.

Clădirea, a cărei construcție a fost terminată în 1892, a îndeplinit rolul de locuință (palat boieresc).

În anul 1934 Ministerul Apărării Naționale a hotărât cumpărarea unui imobil pentru instalarea Cercului Militar al Garnizoanei Vaslui. În data de 31 decembrie a aceluiași ,an s-a încheiat actul de vânzare-cumpărare între George Mavrocordat, că reprezentant legal al mamei sale Vera George Mavrocordat și Cercul Militar ”Constantin Prezan” al ofițerilor din Garnizoana Vaslui. Actualmente palatal se află în administrația Ministerului Educației.

Related Articles

Back to top button